Scheppingswandeling

Het mysterie van leven blijft mij verwonderen en bezighouden. Wetenschappers breken zich nog steeds het hoofd over hoe dat eerste begin van leven ontstaan kan zijn. Er zijn natuurlijk ideeën, theorieën over, maar eigenlijk is het nog steeds een mysterie. Een mysterie dat ons vervuld van ontzag.

Tijdens een Groene Kerkendag (2015) liep ik mee met de scheppingswandeling onder leiding van Lisette van der Wel. Juist door het verhaal over het ontstaan van de Aarde en de evolutie tijdens een wandeling te vertellen, komt dit veel meer binnen. Je voelt de verbondenheid met de oorsprong en de toekomst. Dit inspireerde me enorm en heb daarom ook deze vorm gekozen op over het ontstaan van de Aarde en het leven te vertellen.

scheppingswandeling-5Het collectieve scheppingsverhaal is van grote betekenis, omdat het hét meest fantastische, meest waanzinnige en meest ontzagwekkende verhaal is dat een mens zich kan voorstellen: vanuit een oerknal, een oneindig hete, oneindige hevige ontlading van energie heeft het hele universum zich ontwikkeld tot zijn huidige complexiteit, verscheidenheid, omvang en ouderdom. Alles wat bestaat heeft een gemeenschappelijke geschiedenis en is daarom in meer of mindere mate verwant met elkaar. We zijn één met alles door onze oorsprong, maar de ontwikkeling, de evolutie, heeft voor een oneindige verscheidenheid aan diversiteit gezorgd.

Paus Franciscus wijst er in zijn encycliek Laudato Si’ op dat het belangrijk is dat we ons beseffen dat alles een gemeenschappelijke oorsprong heeft.

“Wij vergeten dat wij ook stof zijn. Ons lichaam zelf is samengesteld uit elementen van de planeet, haar lucht laat ons ademen, haar water schenkt ons leven en voedt ons.”

“Alles is met elkaar verbonden en wij, mensen, zijn samen als broeders en zusters op pelgrimstocht, met elkaar vervlochten door Gods liefde voor elk van zijn schepselen en in tedere genegenheid ook verenigd met broeder zon, zuster maan, zuster rivier en moeder Aarde.”

Deze verbondenheid heeft ook consequenties voor onze relatie met de Aarde, hoe we met haar en al onze medeschepselen omgaan. We weten dat de invloed van de mens op het milieu enorm groot is, groter dan van welk ander organisme dan ook. En dat, terwijl we in de aardgeschiedenis nog maar net komen kijken.

Tijdens de wandeling vertel ik het verhaal van oerknal tot het verschijnen van de mens.

De wandeling duurt ruim 2 uur en kan overal gelopen worden. Een kortere versie is op verzoek mogelijk. Wilt u meer informatie over de inhoud en de kosten, stuur dan een e-mail naar Marjolein Tiemens-Hulscher, groengeloven@kpnmail.nl

scheppingswandeling-2

Reacties

“Het is zo’n overweldigend gevoel deel te zijn van dit ontzagwekkende verhaal. Te zijn opgenomen in de onvoorstelbare tijd en ruimte.”

“Fantastisch toch. Een geloofsgesprek midden in het bos over hoe wij als mensen leven naar aanleiding van de zuurstofcrisis waardoor er een massale extinctie van bacteriën plaats vond.”