Agenda

Komend

Ons dagelijks brood

Datum:         Donderdag 29 november
Tijd:               19.30-21.00 uur
Locatie:        Petrus & Pauluszaal, Rijsenburgselaan 4, Driebergen

wereldmaaltijd 2“Geef ons heden ons dagelijks brood.” Als wij dit bidden erkennen we dat voedsel een gave is; een gave van God, een gave van de Aarde. Beschouwen we het ook als een gave? Of is het bij ons iets heel vanzelfsprekends geworden? Hoe gaan wij met ons voedsel om? Welke waarden hechten wij, op basis van ons geloof, aan voedsel? Hoe kunnen we via ons voedsel ons geloof uitdragen? Voedsel verbindt immers mensen onderling, maar ook met bodem en water, met planten en dieren.

Opgeven voor 28 november bij Marjolein Tiemens: groengeloven@kpnmail.nl of 06 2077 4093

Geweest

De grond van ons bestaan

Datum:         Donderdag 18 oktober
Tijd:               19.30-21.00 uur
Locatie:        Petrus & Pauluszaal, Rijsenburgselaan 4, Driebergen

Handen grond uitsnede“De grond van ons bestaan”, is een bezinningsavond rondom bodem. Hoe verhouden we ons als mens tot bodem/grond/aarde en hoe tot de planeet Aarde? Voelen we ons ermee verbonden en hoe beleef je dat dan? Wat heeft dat te betekenen voor je geloof en voor je dagelijks leven? Geef je daar een vorm aan? Over dit soort vragen gaan we met elkaar in gesprek.

 

Meenemen: een zakje grond van een plek die u dierbaar is.

Opgeven voor 11 okt. bij Marjolein Tiemens: groengeloven@kpnmail.nl of 06 2077 4093

 

Een web van leven

Datum:         Donderdag 8 november
Tijd:               19.30-21.00 uur
Locatie:        Petrus & Pauluszaal, Rijsenburgselaan 4, Driebergen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U bent van harte welkom bij de bezinningsavond ‘Een web van leven’. Alle schepselen hebben een eigenwaarde, maar ze functioneren alleen in relatie tot elkaar. Paus Franciscus zegt in Laudato Si’ dat we de eigenwaarde van ieder schepsel en de natuurwetten moeten respecteren. Tijdens deze avond willen we nadenken hoe we daar in het dagelijks leven invulling aan kunnen geven en wat de plaats en de rol van de mens is, in dat web van leven.

Lezing 10 geboden voor het milieu

Datum:         Donderdag 11 oktober
Tijd:               19.30-21.30 uur
Locatie:        Morgensterkerk, Papendrecht

10-geboden-voor-milieuKlimaatverandering en het verlies van biodiversiteit bedreigen het leven op aarde en dus ook de schepping. De mens wordt in de bijbel opgeroepen om de schepping te behoeden en te bewaren. Als we daar gehoor aan willen geven dan is er een radicale verandering van levensstijl op grote schaal nodig.

Marjolein Tiemens geeft een lezing en gaat met ons in gesprek over dit onderwerp aan de hand van tien geboden voor het milieu en de encycliek Laudato Si’. De tien geboden zijn gebaseerd op uitspraken van paus Benedictus XVI en op de sociale leer van de kerk, waarin solidariteit en gerechtigheid centraal staan.

We worden in deze lezing uitgedaagd om eens naar ons zelf en ons wereldbeeld te kijken. Hoe gaan wij met de onderwerpen om? Wellicht zet dit ons aan het denken om andere keuzes te maken in het dagelijks leven. Daarbij kunnen we ook elkaar inspireren.

Voor meer praktische informatie kunt u mailen naar Theo de Lange, lid van de Werkgroep Duurzaamheid: t.delange@planet.nl

Meditatieve scheppingswandeling

Datum:         Zaterdag 1 september
Tijd:               10.00 – 12.00 uur
Locatie:        Heidestein
                        Verzamelen ingang aan de Arnhemse Bovenweg (ongeveer 200
                        meter na het spoor, vanuit Driebergen gezien)
                        Driebergen

boom aan waterIn het verlengde van Laudato Si’ heeft paus Franciscus 1 september uitgeroepen tot een speciale gebedsdag voor het milieu: Mondiale Dag van Gebed voor de Zorg van de Schepping, ofwel iets korter ‘Wereldgebedsdag voor de schepping.’

Dit is dus een uitgelezen dag om de natuur in te gaan en te ervaren dat wij verbonden zijn met heel de schepping en ‘met de andere wezens van het universum een waardevolle alomvattende gemeenschap vormen.’ U bent van harte uitgenodigd om mee te lopen met een meditatieve wandeling. Meditatief wandelen kan ons helpen contact te maken met de Aarde, om open en ontvankelijk te staan voor de schepping om ons heen. Het is een manier om gedachten en spanningen los te laten en stilte te zoeken.

We laten ons inspireren door mooie teksten, maar vooral door de natuur zelf, die we met al onze zintuigen kunnen opzuigen. We wandelen zoveel mogelijk in stilte.

Als u zelf een thermoskan en bekers en eventueel een zitmatje (of plastic zak) meeneemt, kunnen we de wandeling afsluiten met een koffie/thee picknick.

Meer info bij Marjolein Tiemens, m.tiemens@planet.nl of 06 2077 4093

Inspiratieavond rondom de ecologische voetafdruk

Datum:         Dinsdag 5 juni
Tijd:               19.30 – 22.00 uur
Locatie:        De Groene Belevenis
                        Hamersveldseweg 107
                        Leusden

wereld-milieu-dag-achtergrond-met-twee-handen-met-aardbol_23-2147621998De Verenigde Naties hebben 5 juni uitgeroepen als jaarlijkse Wereldmilieudag. In meer dan 100 landen zijn inwoners, bedrijven en organisaties op die dag actief voor het milieu. Klimaatverandering, energietransitie, plastic soep en voedselverspilling  zijn grote uitdagingen. Wat zijn onze eigen oplossingen? Wat doen we al, en wat kunnen we nog meer doen?

Spreker Marjolein Tiemens vertelt over de ecologische voetafdruk en hoe je hiermee kunt zoeken naar lokale oplossingen voor mondiale milieuproblemen. Deelnemers gaan hun eigen ecologische voetafdruk berekenen. Eye-openers en dilemma’s worden uitgewisseld in een pubquiz. En natuurlijk wordt er Fair trade koffie en thee gedronken die avond.

Voor meer informatie en de mogelijkheid om u op te geven klik hier.

Drie avonden lezen in de Groen Bijbel 

Datum:         Dinsdag 15, 22 en 29 mei 2018
Tijd:               20.00 – 21.30 uur
Locatie:        Parochiecentrum St. Petrus’ banden
                        Rijsenburgselaan 4
                        Driebergen

GroeneBijbelLevert het lezen van de Bijbel met een groen blik ons nieuwe inzichten op? Dat kunt u gaan ontdekken tijdens de avonden dat we gaan lezen in de Groene Bijbel. In de Groene Bijbel zijn teksten die over duurzaamheid en natuur gaan groen gemarkeerd. Een handig hulpmiddel voor wie zich door de Bijbel wil laten inspireren tot een duurzame levensstijl. Een levensstijl die zich verbonden weet met en verantwoordelijk weet voor alle leven. Maar de Groene Bijbel biedt meer: verdiepende artikelen over geloof en duurzaamheid en verrassende tekstuele portretten van bekende en minder bekende Nederlanders.

U kunt zich voor 10 mei opgeven bij Rosella van den Hoeven: r.van.den.hoeven@parochie-sintmaarten.nl
Het is ook mogelijk om één of twee avonden deel te nemen. Wilt u dit bij uw opgave aangeven?

De avonden worden begeleid door Marjolein Tiemens-Hulscher en diaken Marcel Sarot.

 

Scheppingswandeling

Datum:         zaterdag 19 mei
Tijd:               10.30 – 12.30 uur
Locatie:        Vertrek bij St. Paulus’ Bekering
                        Merellaan 352
                        Capelle aan de IJssel

zonnedauwAls mens zijn we deel van dat onvoorstelbare grotere geheel: het universum. De Aarde is daar maar een klein stipje in. Wij kunnen ons een leven zonder mensen op Aarde niet voorstellen. Het lijkt alsof we er altijd al zijn geweest. In de aardgeschiedenis komen we echter nog maar net kijken. Miljarden jaren en organismen zijn ons voorgegaan. Tijdens de scheppingswandeling zal Marjolein Tiemens hierover vertellen. Hoe de wolk van giftige gassen, waarin nog geen leven mogelijk was, heel langzaam veranderde in levensadem, met dank aan bacteriën en de planten die miljoenen jaren geleden leefden.

“Wij vergeten dat wij zelf uit aarde zijn,” schrijft paus Franciscus in ‘Laudato Si’. In de scheppingswandeling wordt duidelijk dat ons lichaam zelf, en dat van alle andere schepselen, wordt gevormd door de elementen van de planeet. Dat haar lucht ons adem geeft en haar water ons leven schenkt en verkwikt.

Ervaar tijdens de scheppingswandeling het ontzagwekkende verhaal van oerknal tot de geweldige rijke biodiversiteit die de Aarde nu kent. Met niets van niets zijt Gij begonnen, en kijk nu eens…..

Lezing 10 geboden voor het milieu en
workshop deodorant maken

Datum:         Woensdag 18 april
Tijd:               20.00 – 22.00 uur
Locatie:        Lucaskerk
                        Tweeschaar 125
                        4822 AS Breda

Deodorant en lippenbalsemDe tien geboden voor het milieu zijn een soort wegwijzers die richting kunnen geven naar een levensstijl die recht doet aan al het leven. Marjolein zal met voorbeelden laten zien hoe deze leidende principes ons kunnen inspireren en hoe we ze concreet kunt maken in onze dagelijkse keuzes, vanuit het motto Groen Geloven is Duurzaam Doen, vanuit het hart. Wat kun je bijvoorbeeld doen om het plastic afval te verminderen? Een van de mogelijkheden is het vermijden van verpakte producten. Daarom gaan we na de pauze zelf deodorant en lippenbalsem gaan maken.

Kom je voetafdruk opmeten

Datum:         Vrijdag 20 april
Tijd:               16.00 – 20.00 uur (inclusief maaltijd van soep en broodjes)
Locatie:        Sint Bonifatiuskerk
                        J.R. Stuutstraat F9
                        Nieuwe Pekela
Opgeven:      voor 18 april bij Annelien de Winter
a.dewinter@planet.nl
0598-450579

Wat kan ik doen om goed rentmeesterschap in de praktijk te brengen? Dat is de centrale vraag voor de bijeenkomst op 20 april.

grondhouding voetafdrukProgramma:
– Inloop en ontvangst
– Welkom
– Inleiding 10 geboden voor het milieu en de ecologische voetafdruk
– Maaltijd
– Ecologische Voetafdruk berekenen (smartphone, tablet, laptop meenemen)
– Kroegquiz (interactief, hoe kun je je voetafdruk verkleinen?)
– Formuleren concrete doelen (voor jezelf)

 

Voor meer informatie kunt u de flyer downloaden. flyer-voetafdruk-PRINT-A5

1 daagse cursus: Leven in verbondenheid

Datum:         woensdag 7 maart en zaterdag 17 maart (beide zelfde programma)
Tijd:               9.30 – 17.00 uur
Locatie:        Emmausklooster
                        Basilius van Bruggelaan 4
                        5363 VA Velp
Kosten:         € 65,00 incl. koffie/thee en lunch

“Als we ons innerlijk verbonden voelen met alles wat bestaat zullen soberheid en zorg spontaan ontstaan.” (Laudato Si)

boom aan waterHoe is jouw relatie met de natuur? Voelen je je er deel van, of sta je toch meer buiten? Wat heeft onze houding ten opzichte van de natuur voor invloed op onze levensstijl? Dit zijn een aantal centrale vragen voor de inspirerende cursusdag ‘Leven in verbondenheid”.

Daarbij laten we ons inspireren door onder andere de spiritualiteit van Franciscus van Assisi, het gebed voor de aarde van paus Franciscus en een paar mooie afbeeldingen. We sluiten de dag heel praktisch af met een kroegquiz over de ecologische voetafdruk.

Waar sta jij? En waar zou je willen staan?

U kunt zich opgeven via de website van Avant Spirit
Voor woensdag 7 maart
Voor zaterdag 17 maart

Cursus: Leven in verbondenheid

Datum:         2017: 14 sep, 5 en 26 okt, 16 nov, 2018 4 en 25 jan, 15 feb.
Tijd:               19.30 tot 21.30 uur
Locatie:        Groene Catharinakerk
                        W. de Zwijgerlaan 38
                        3931 KS Woudenberg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Waarom een cursus ’Leven in verbondenheid’? ”Als we ons innerlijke verbonden voelen met alles wat bestaat zullen soberheid en zorg spontaan ontstaan.” Dit citaat uit de encycliek Laudato Si van paus Franciscus heeft me gegrepen en niet meer losgelaten. Er schuilt denk ik veel waarheid in. Maar de mens is in de moderne tijd de vanzelfsprekende verbondenheid met de natuur, die kinderen soms nog hebben, grotendeels kwijtgeraakt. De cursus wil bijdragen aan het hervinden van onze verbondenheid met de natuur.

klimaatvluchtelingen 2

In de cursus gaan we zowel vanuit de biologie als vanuit de christelijke traditie op zoek naar die verbondenheid. En niet onbelangrijk, wat betekent dat dan voor de keuzes die we in ons dagelijks leven maken? Door verschillende werkvormen als een scheppingswandeling, lectio divina, bibio drama en nog veel meer aan te bieden zullen de cursisten niet alleen meer kennis over samenhangen opdoen, maar ook de verbondenheid zelf ervaren.

Er is volop ruimte voor spiritualiteit, diepgang, het opdoen van kennis, eigen inbreng en het uitwisselen van ervaringen.

Wilt u meedoen? Geef u dan op voor 10 september via m.tiemens@planet.nl ovv cursus Leven in verbondenheid met uw naam, adres, telefoon en e-mail adres.

Aan het eind van de cursus wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Programma

14 sep Introductie en ecologische voetafdruk
5 okt Collectieve scheppingsverhaal
26 okt Bijbelse relaties
16 nov Spiritualiteit van verbondenheid
4 jan Gebruiken, niet misbruiken. Over ecosystemen
25 jan Wereldmaaltijd, over voedsel en landbouw
15 feb ‘Lectio drama’ Mozes in het biezen mandje

Lezing: Leiderschap vanuit duurzaamheid

Datum:         donderdag 23 november 2017
Tijd:               20.00 tot 22.00 uur
Locatie:        Emmausklooster
                       Basilius van Bruggelaan 4
                        5363 VA Velp

De nieuwe economie vraagt andere soorten leiders in de overheid en het bedrijfsleven. Leiderschap vanuit verbondenheid, vanuit duurzaamheid. Hoe kunnen de 10 geboden voor het milieu ons hierbij inspireren?

De lezing is onderdeel van de serie ‘Spiritueel leiding geven’, georganiseerd door Avant Spirit.

Lezing: Spiritualiteit van duurzaamheid

Datum:         vrijdag 27 oktober 2017
Tijd:               20.00 tot 22.00 uur
Locatie:        Emmausklooster
                       Basilius van Bruggelaan 4
                        5363 VA Velp

laudato-si-cartoonIn zijn encycliek Laudato Si, geprezen zijt Gij, roept paus Franciscus ons op gezamenlijk te zorgen voor ons gemeenschappelijke huis, de Aarde. Een sleutelbegrip tot die zorg is verbondenheid. “Als we ons innerlijk verbonden voelen met alles wat bestaat zullen soberheid en zorg spontaan ontstaan.” (LS 11). Wij moderne mensen zijn die vanzelfsprekende verbondenheid met de natuur, met de Aarde, grotendeels kwijtgeraakt. Laudato Si’ wil ons inspireren de natuur met openheid en verwondering te benaderen om zo het gevoel van verbondenheid weer te ervaren, te beleven. Dan realiseer je je ook dat alles wat je doet invloed heeft op het leven om je heen. En dat de omgeving invloed heeft op jou. De volgende stap is dan om er ook naar te leven. Dit is wat de paus een ecologische bekering noemt. Een duurzame levensstijl, een levensstijl die recht doet aan de ander, de natuur en de toekomstige generaties behoort tot het hart van het christendom.

Marjolein Tiemens laat zien hoe Laudato Si’ en de tien geboden voor het milieu ons kunnen laten nadenken over ons wereldbeeld en ons kunnen inspireren voor een duurzame levenshouding. Ze zal uit haar eigen ervaring vertellen hoe zij met haar gezin invulling probeert te geven aan een duurzame levensstijl. Uiteindelijk gaat het om de keuzes die je maakt in het dagelijks leven. Zo eenvoudig als “Wat eten we vandaag?”

Lezing: Tien geboden voor het milieu

Datum:         dinsdag 21 maart 2017                           
Tijd:               19.30 tot 21.30 uur                                          
Locatie:        Het Valkenhof               
                       Witte Valkenstraat 2                                            
                       9411 LG Beilen                                                       

laudato-si-cartoonWij hebben het voorrecht om deel uit te maken van de schepping en op deze prachtige aarde te leven. Dit leven wordt echter bedreigd. Het is de mens die de schepping in gevaar brengt. Paus Franciscus schroomt in zijn encycliek Laudato Si’, niet om dit onder de aandacht te brengen. Willen we de aarde leefbaar achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen dan zullen we een andere levensstijl moeten ontwikkelen. Een levensstijl die recht doet aan ons zelf, maar ook aan de ander, de natuur en de toekomstige generaties.

Ecologische bekering

Paus Franciscus noemt dit een ecologische bekering. Marjolein Tiemens laat in haar lezing de hoofdlijnen zien van Laudato Si’ en de verbinding met de Bijbel. Zij is er van overtuigd dat een duurzame levensstijl tot het hart van het christelijk geloof behoort en legt uit hoe we daar handen en voeten aan kunnen geven.

Aanmelden

Voor aanmelden, ga naar www.pgbeilen.nl , Vorming &Toerusting; open 21 maart Zorgen voor ons gemeenschappelijk huis. Klik op de groene aanmeldknop en meld je aan door de registratie in te vullen en te verzenden.

Lezing: Tien geboden voor het milieu

Datum:         woensdag 25 januari 2017                           
Tijd:               20.00 tot 22.00 uur                                          
Locatie:        de Wijngaard               
                       Moeder Teresasingel 100                                            
                       Zoetermeer                                                       

In de encycliek Laudato Si’ geeft paus Franciscus ons veel richtlijnen vanuit het geloof of de Bijbel die ons op weg helpen naar een ecologische bekering. Zo wordt de mens gevraagd de natuurwetten te respecteren, evenals de eigenwaarde van elk schepsel. Maar wat betekent dit dan voor ons dagelijks leven, voor de productie van ons voedsel? En wat wordt van ons gevraagd als we een rechtvaardige en solidaire samenleving willen nastreven? Marjolein Tiemens-Hulscher zal in de lezing ‘De tien geboden voor het milieu’ hier verder op ingaan, als vervolg op Laudato Si’. Na de pauze sluiten we de avond af met een kroegquiz over de ecologische voetafdruk.

Lezing: Laudato Si’

Datum:         woensdag 26 oktober                                    dinsdag 1 november
Tijd:               20.00 tot 22.00 uur                                          20.00 tot 22.00 uur
Locatie:        Kerkelijk centrum De Regenboog               Kerkcentrum Open Haven
                       Nathaliegang 263                                             Kerkplein 8
                       Zoetermeer                                                        Zeewolde

Voor de pauze geeft Marjolein Tiemens-Hulscher een inleiding over de inhoud van Laudato Si’, de encycliek van paus Franciscus over de zorg voor het gemeenschappelijke huis. Na de pauze lezen we een verkorte versie van het gebed voor de Aarde dat achterin de encycliek is opgenomen. We doen met een Lectio Divina methode wat uiteindelijk in uitmondt in een gesprek over geloof en duurzaamheid.

Workshop: Bijenwasdoek maken

Datum:         vrijdag 10 juni
Tijd:               20.00 tot 22.00 uur
Locatie:        Plaats de Wereld
                        Westerstraat 26 (naast de brandweer)
                        9481 CB Vries

notenburgers in bdoekHeb jij ook zo’n hekel aan al dat plastic om je voedsel? Ben je op zoek naar een alternatief? Leer dan zelf hoe je bijenwasdoek kunt maken. Bijenwasdoek wordt gemaakt van katoen dat wordt behandeld met bijenwas en jojoba-olie. Je kunt het gebruiken voor het verpakken van kaas, brood, cake, groente, of voor het afdekken van schalen. Je kunt de doek ook gebruiken om producten, bijvoorbeeld zelf gemaakte vegetarische burgers, in in te vriezen. De doek kan steeds opnieuw gebruikt worden, en is daarmee een milieuvriendelijk alternatief voor plasticfolie.

Tijdens de workshop leer je hoe je zelf zo’n doek kunt maken. Alle materialen zijn aanwezig. Na afloop mag je de zelfgemaakte doek uiteraard mee naar huis nemen. Opgeven graag via: info@plaatsdewereld.nl

De kosten voor de workshop bedragen € 18,50 euro.

Bonefatiusdagen Dokkum, lezing Laudato Si

Datum:         zaterdag 11 juni
Tijd:               15.30 tot 17.00 uur
Locatie:        RK Kerk
                        Koningstraat 25
                        Dokkum

De lezing over Laudato Si is onderdeel van de Bonifatiusdagen (10 t/m 12 juni) in Dokkum. Zie voor het programma de pdf.

Bonifatiusdagen2016.Programma

Workshop: Maak je eigen deodorant en lippenbalsem

Datum:         zaterdag 28 mei
Tijd:               13.00 en 14.00 uur
Locatie:        Bio Basis
                        Voorheuvel 68A (steegje naast rijwielpaleis)
                        Zeist

Deodorant en lippenbalsemGewoon omdat het leuk is. Of omdat je voor je lichaamsverzorging meer natuurlijke ingrediënten wilt gebruiken. Of omdat je niet steeds een nieuwe verpakking voor je deodorant of lippenbalsmen wilt kopen. Daarom een workshop: ‘maak je eigen deodorant en lippenbalsem’ op basis van respectievelijk kokosolie en bijenwas. Er zijn twee rondes. Een om 13.00 uur en een om 14.00 uur.

De kosten bedragen € 10,00, inclusief koffie of thee en natuurlijk een potje deo en een blikje lippenbalsem. Wil je zeker zijn van een plekje, geef je dan op via info@debiobasis.nl. Spontaan aanschuiven is ook mogelijk als er tenminste nog plaats is. Er kunnen maximaal 12 personen per ronde meedoen. Als je hebt graag meenemen: een schoon potje van ongeveer 100 ml.

 

Serie gespreksavonden rondom ‘Laudato Si’

Datum:         woensdag 2, 16 en 30 maart
Tijd:              19.30 – 21.30 uur
Locatie:        Catharinakerk
                       Willem de Zwijgerlaan 38
                       3931 KS Woudenberg

laudato siPaus Franciscus roept in zijn encycliek ‘Laudato Si (Geprezen zijn Gij) ieder mens van goede wil op om zorg te dragen voor ons gezamenlijk huis, Moeder Aarde. De encycliek is verschenen in de context van de milieucrisis waarin de aarde verkeert. Laudato Si, verwijst naar het Zonnelied van Franciscus van Assisie en geeft de richting aan die we volgens de paus moeten gaan op de weg van Gods koninkrijk. Franciscus laat zien dat het christelijk geloof een inspiratiebron is voor een rijk en zinvol leven, zonder de schepping geweld aan te doen. In de serie bijeenkomsten zullen we samen delen van de encycliek lezen en ons afvragen wat deze betekent voor ons en wat we ermee kunnen. De avonden worden ingeleid en begeleid door diaken Marcel Sarot en Marjolein Tiemens-Hulscher.

Een Nederlandse vertaling van de encycliek is te vinden op www.rkdocumenten.nl

Regionale bijen- en natuurmarkt

Poster Bijenmarkt 2016 Verkoop van bijenwasdoeken

 

 

 

 

 

 

 

Lezing geloof en duurzaamheid

Datum:         dinsdag 19 april
Tijd:              20.00 – 22.00 uur
Locatie:        Gods Werkhof
                       Hollendewagenweg 20
                       3985 SG Werkhoven

10-geboden-voor-milieu

Wij hebben het voorrecht om deel uit te maken van de schepping en op deze prachtige planeet aarde te leven. Het mag een wonder heten dat op de plek die de aarde in de kosmos inneemt, precies die omstandigheden worden gecreëerd die leven mogelijk maken.

Klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit bedreigen het leven op Aarde en dus ook de schepping. De klimaatcrisis en de vaak verspillende levensstijl die een aanzienlijk deel van de wereldbevolking er op na houdt, vallen niet los van elkaar te zien. De mens wordt in de bijbel opgeroepen om de schepping te behoeden. Als we daar gehoor aan willen geven dan is een radicale verandering van levensstijl nodig.” Groen zijn is een morele noodzaak” heeft Paus Benedictus XVI ooit gezegd.

Zouden de Tien geboden voor het milieu ons daarbij kunnen helpen? Zouden deze een leidraad kunnen vormen voor een levensstijl die recht doet aan de schepping, aan alle medeschepselen? 

Zij zal ons laten zien wat richtlijnen vanuit ons geloof zouden kunnen betekenen en wat we ermee kunnen doen in ons dagelijks leven.

Lezing: De tien geboden voor het milieu en kroegquiz ecologische voetafdruk

Datum:         zaterdag 12 maart
Tijd:              14.00 – 16.30 uur
Locatie:        De lichtboog
                       Klokkeluiderstraat 10
                       1315 EJ Almere

grondhouding voetafdrukDe mens wordt in de Bijbel opgeroepen om de schepping te behoeden en te bewaren. Als we daar gehoor aan willen geven dan is er een radicale verandering van levensstijl nodig. Op 12 maart zal Marjolein Tiemens ons aan de hand van de tien geboden voor het milieu laten zien hoe we hier als christenen een lichtend voorbeeld in kunnen zijn. “Groen zijn”, zei paus Benedictus XVI, “is niet alleen zorg voor het milieu, het is ook een morele en religieuze noodzaak.” De middag begint met een inleiding. Na de pauze zullen we wat dieper in gaan op het derde gebod ‘Eén voor allen, allen voor één’ aan de hand van een filmpje en een kroegquiz over de ecologische voetafdruk. Wellicht kunnen we elkaar inspireren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Lezing de tien geboden voor het milieu

Datum:         dinsdag 8 maart
Tijd:              20.00 – 22.00 uur
Locatie:        Parochie Paus Johannes 23
                       Loerikseweg 12
                       3991 AD Houten

10-geboden-voor-milieuDe mens wordt in de Bijbel opgeroepen om de schepping te behoeden en te bewaren. Als we daar gehoor aan willen geven dan is er, met name in het rijke westen, een radicale verandering van levensstijl nodig. Paus Franciscus maakt dit duidelijk in zijn encycliek Laudato Si, die afgelopen zomer verschenen is. Hij roept ons op te zorgen voor ons gemeenschappelijk huis, moeder Aarde. De klimaatcrises, de zorg voor de armen en de manier waarop wij leven kunnen we niet los van elkaar zien. Als christenen kunnen we hierin een lichtend voorbeeld zijn. Maar hoe?
Misschien minder bekend, maar ook de vorige paus Benedictus XVI maakte zich sterk voor het milieu. Van zijn hand verschenen de tien geboden voor het milieu. Hij zei: “Groen zijn is niet alleen zorg voor het milieu, het is ook een morele en religieuze noodzaak.” Marjolein Tiemens zal laten zien dat de tien geboden voor het milieu een leidraad kunnen zijn voor de ecologische bekering waartoe Paus Franciscus ons allen uitnodigt.

Lezing Laudato Si 

Datum:    3 februari en 9 maart 2016
Tijd:         20.00 tot 22.00 uur
Locatie:    De Open Hof
                  Hesseplaats 441
                  3069 EA Rotterdam

fotos_vrouw_bij_waterput_nieuwsitem_groen_geloven_lightboxIn zijn encycliek Laudato Si, geprezen zijt Gij, roept de paus ons op gezamenlijk te zorgen voor ons gemeenschappelijke huis, de Aarde. Want, zegt hij, het gaat niet goed met de Aarde. Ze bezwijkt door de schade die wij haar toebrengen door de manier waarop wij leven. In de encycliek laat de paus zien dat de zorg voor het milieu en de armen hand in hand gaan en tot het hart van het christelijk geloof behoren.
In twee bijeenkomsten gaan we aan de slag met deze encycliek. Marjolein Tiemens-Hulscher geeft een inleiding over wat de encycliek ons te vertellen heeft en wat we er zelf mee kunnen doen. Ze sluit daarbij aan bij het vastenactie project in Oeganda, ’Water, bron van alle leven’.
De eerste avond op 3 februari zullen we afsluiten met ideeën of voornemens hoe we in de vastenperiode kunnen ’watervasten’. De tweede avond is op 9 maart.

Opgeven via: secretariaat@christoffelparochie.nl

Lezing: Water, bron van leven

Datum:     19 februari 2016
Tijd:          20.00 tot 22.00 uur
Locatie:    Centrum Maria ter Zee
                  Nieuwe Zeeweg 75
                  2202 HA Noordwijk

oeganda fiets uitsnedeWater is van levensbelang. In de encycliek Laudato Si noemt paus Franciscus de toegang tot drinkwater een wezenlijk, fundamenteel en universeel recht van de mens. Er zijn echter nog steeds gebieden op Aarde waar mensen geen of onvoldoende toegang hebben tot schoon drinkwater. Een eigen vastenactieproject van de vastenactiegroep Sint Maarten (Noordwijk) is dan ook onder andere gericht op het slaan van een put bij een school in Kenia. Het boren van een waterput bij de school betekent dat er eindelijk een punt is waar de bevolking uit de omgeving en de leerlingen van de school het hele jaar door water kunnen putten. In de zomer moet er meestal 6 tot 8 weken lang water aangevoerd worden vanuit Oyugis met watertonnen. Een tijdrovend werk over slechte wegen. Een waterput zal hier wonderen doen?

Marjolein Tiemens-Hulscher zal de avond inleiden met een lezing: Water, bron van leven. Hierin laat ze zien wat de betekenis van water is in de natuur en voor de mens. De zorg voor ons gemeenschappelijk huis houdt dan ook in de zorg voor een eerlijke verdeling van het water, dat, hoe onwerkelijk ook, schaars aan het worden is.