Workshop ecologische voetafdruk

Bij alles wat we doen, eten, wonen, reizen, recreëren enzovoort gebruiken we producten (grondstoffen) en energie. Daarbij produceren we afval, onder andere CO2 en andere broeikasgassen, die een grote invloed hebben op de klimaatverandering. De ecologische voetafdruk is een instrument dat meet hoeveel ruimte we hiervoor eigenlijk nodig hebben.

grondhouding voetafdrukDe ecologische voetafdruk kan zowel voor landen als voor individuele personen of huishoudens berekend worden. Met de individuele voetafdruk zie je dus hoe je zelf ‘scoort’ ten opzichte van het gemiddelde van het land waarin je woont of ten opzichte van waar we per persoon ‘recht’ op hebben.

Onze (zeg maar de gemiddelde Nederlander) voetafdruk is veel te groot; we gebruiken in feite meer dan de Aarde ons te bieden heeft. Dit leidt tot uitputting van hulpbronnen, leeggeviste zeeën, verdwijnen van het regenwoud en opwarming van de Aarde. Met het verkleinen van je voetafdruk draag je bij aan het verminderen van de klimaatverandering, armoede, honger en het uitsterven van planten en dieren.

Veel mensen maken er al een sport van om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Deze workshop kan u daarbij helpen.

Inhoud van de workshop

  • Klimaatverandering
  • Ecologische inbedding
  • Overbelasting van de Aarde (overshoot)
  • Wat is de ecologische voetafdruk en wat kun je ermee?
  • Quiz om een idee te krijgen wat allemaal een rol speelt.
  • Zelf eigen ecologische voetafdruk berekenen (wifi moet aanwezig zijn en ieder een eigen laptop, tablet of smartphone)
  • Inspiratie voor het verkleinen van de voetafdruk
    • Uitwisselen van ideeën en tips
Voetjes, detail van een schilderij gemaakt door Lida de Zeeuw. www.lida-art.nl

Voetjes, detail van een schilderij gemaakt door Lida de Zeeuw. http://www.lida-art.nl

Wilt u meer informatie over mogelijkheden en prijzen van deze workshop stuur dan een mailtje naar Marjolein Tiemens-Hulscher, groengeloven@kpnmail.nl

Reacties van de deelnemers

“Iedereen was unaniem enthousiast. Het was informatief, leerzaam en goed gebracht. De kroegquiz is een leuke manier om er zelf over na te denken.”

“Ik ga nu echt fietstassen kopen om de boodschappen op de fiets te doen. Het is echt te gek dat ik die 500 meter altijd met de auto doe.”

“Marjolein heeft mij ervan overtuigd om minder vlees te gaan eten. Daar wordt de wereld op zoveel fronten zoveel beter van. Ongelooflijk wat er allemaal samenhangt met dat lapje vlees op mijn bord. Ik wist niet dat de verborgen impact zo groot was.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s