Over Marjolein

Wie zit er achter GroenGeloven?

OLYMPUS DIGITAL CAMERADat ben ik, Marjolein Tiemens-Hulscher (1964) uit Driebergen, getrouwd, moeder van een dochter (2000) en een zoon (2002). Na mijn studie plantenveredeling in Wageningen heb ik tien jaar onderzoek gedaan in de plantenbiotechnologie bij een aardappelkweekbedrijf. Hierdoor raakte ik gefascineerd door het wonder dat uit één enkele plantencel een volledige nieuwe plant kan groeien. Daarna werkte ik 15 jaar bij het Louis Bolk Instituut, aan de ontwikkeling van de biologische plantenveredeling. Hier leerde ik denken in samenhangen. De natuur blijft mij inspireren en verwonderen. Ik wandel en fiets graag en ben sinds kort reisleider bij agronatura, een kleine reisorganisatie die wandel- en vogelreizen organiseert. Wil je weten waar ik voor sta, kijk dan hier naar de aflevering over Groen Geloven in de serie Roderick zoekt licht, seizoen 2020.

Wat heeft je er toe gebracht de wetenschap te verlaten?

Dat is een lang verhaal. Maar kortweg komt het er op neer dat ik mezelf de vraag stelde: ‘Wat zie jij je over vijf jaar bij het Louis Bolk Instituut doen?’ Er kwam niks, geen enkele inspiratie of creativiteit. Op de logische vervolgvraag  wat je jezelf ziet doen, los van het Louis Bolk Instituut, kwam geen concreet antwoord, maar het ging wel borrelen. Dat was voor mij een teken om een punt te zetten achter het wetenschappelijk onderzoek.

Waarom heb je GroenGeloven opgezet?

In het onderzoek met planten merkte ik dat planten je blijven verrassen. Vaak reageren ze net weer wat anders dan je had verwacht. Het werken met planten versterkte hierdoor mijn verwondering voor de natuur en de schepping. Maar ook de zorg voor onze aarde nam toe. We overvragen haar draagkracht en daardoor wordt de aarde, de schepping en dus ons bestaan bedreigd. Het gevoel dat ik hiermee iets moet werd steeds sterker. Door mijn inzet als lekenvoorganger in de parochie en het geven van gastcolleges ontdekte ik hoe inspirerend het is om kennis en ideeën over te dragen. Mensen reageerden enthousiast en zeiden dat er een nieuwe wereld voor hun open ging. Uiteindelijk heb ik gekozen om hier helemaal voor te gaan en heb ik GroenGeloven opgericht.

Waarom de relatie geloof en duurzaamheid?

In mijn ogen biedt het geloof een geweldig uitgangspunt voor een duurzame levenshouding. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan eerbied voor de schepping , naastenliefde, solidariteit en gerechtigheid. Als je vanuit deze beginselen leeft, dan volgt daar voor mij een duurzame levensstijl uit. Toch zie ik veel gelovigen en (kerkelijke en/of religieuze) organisaties worstelen met de vraag hoe dit te vertalen naar het dagelijks leven. Dit komt denk ik omdat we ons vaak niet bewust zijn van de consequenties van ons eigen handelen op het grote geheel. Met GroenGeloven probeer ik daar inzicht in te geven.

Hoe wil je dat inzicht geven?

Ik denk dat de biologie daar een belangrijke rol in speelt. Tussen ‘groen geloven’ en ‘duurzaam doen’ ligt de biologie; een wereld van samenhangen en relaties waar we veel van kunnen leren. Religie is voor velen een inspiratiebron voor zingeving aan het leven, voor je levenshouding, en biedt een moreel kompas. De biologie geeft inzicht in het hoe en waarom der dingen, hoe ze werken en op elkaar inspelen. Op aarde is alles met  elkaar verbonden. Je kunt niet één ding veranderen zonder dat er ergens anders ook iets verandert. Met kennis hierover kunnen we inzicht ontwikkelen van de consequenties van ons dagelijks handelen op het grote geheel. Dit kan ons helpen bij de keuzes die we moeten maken om recht te doen aan een duurzame levens stijl.

Wat is er op deze website te vinden?

Op de pagina GroenGeloven is te lezen waar GroenGeloven voor staat. Onder het tabblad Aanbod is een overzicht te zien van de workshops en cursussen et cetera die GroenGeloven aanbiedt. Als kapstok voor de workshops, cursussen et cetera gebruik ik de tien geboden voor het milieu. Hierin worden religie en duurzaamheid bij elkaar gebracht en maak ik dankbaar gebruik van de biologische kennis die ik tijdens mijn studie en in mijn vorige werkkringen heb opgedaan. Het mooie van de tien geboden is dat hierin alles samenkomt: religie, filosofie, biologie, ecologie, sociologie, economie en noem maar op. Om hiervan alvast een idee te krijgen is er een voorproefje te vinden onder het tabblad tien geboden voor het milieu. In mijn blog schrijf ik wat me zoal bezig houdt en hoe wij als gezin inhoud geven aan het concept groen geloven. De overwegingen die ik als lekenvoorganger heb geschreven zijn te vinden onder de tabbladen overwegingen en gebedsvieringen. In samenwerking met de bisschoppelijke Adventsactie heb ik een aantal interviews gemaakt met mensen die in hun werk en leven geloof en duurzaamheid heel bewust verbinden. Met dit alles hoop ik mensen te inspireren om na te denken wat geloven voor hun betekent in relatie tot het behoud van de schepping, het geschenk dat we van God hebben gekregen.

Wat is er over Marjolein geschreven?

Interview in nieuwsbrief van de Haagse Dominicus, maart 2023

Interview in ND over God in de natuur, januari 2021

Interview op de website van katholiek leven, voorjaar 2020

Op de site van de Raad van Kerken over Earthday 2014

Wil je meer informatie?  Je kunt mij bereiken via groengeloven@kpnmail.nl of 06 20774093. Je kunt ook het contactformulier invullen.

 

1 thoughts on “Over Marjolein

  1. Ik kan me er helemaal in vinden en probeer dit alles ook zoveel mogelijk. Alle kleine beetjes helpen.
    Veel succes. Ik hoop je te blijven volgen.
    Joke van Engelenburg.

Plaats een reactie