Voor de website van de Bisschoppelijke Adventsactie heb ik een aantal mensen geïnterviewd. In deze interviews vertellen mensen verhalen over hoe ze hun geloof of levensovertuiging uitdrukking geven in een duurzame manier van leven en werken. Deze verhalen laten zien wat ze werkelijk belangrijk vinden in het leven. Met deze verhalen kunnen we elkaar inspireren om bij te dragen aan een leefbare wereld.
Jacomine en Ernst van der Schans runnen samen met hun kinderen het familiebedrijf den Eelder. Het bedrijf ligt midden in de Bommelerwaard en produceert ambachtelijke boerenzuivel onder het keurmerk ‘Echte Boeren Zuivel’. Wilt u meer weten over het duurzame familiebedrijf den Eelder? Neem eens een kijkje op hun website!
Maak kennis met Stef van Harlingen, directeur van het onafhankelijke praktijkgerichte ingenieursbureau Van Harlingen Grondwater Management B.V. (VHGM). Dit bureau houdt zich bezig met het ontwerp en de realisatie van koude- en warmteopslagsystemen in Nederland. Bij het leiding geven aan zijn bedrijf laat hij zich inspireren door zijn geloof en de sociale leer van de kerk.
Jan Juffermans is al heel zijn hele leven actief betrokken bij het verduurzamen van de maatschappij, onder andere als beleids-medewerker bij De Kleine Aarde. Hij is nu, na zijn pensionering, nog steeds actief om bekendheid te geven aan de gevolgen van ons leefpatroon voor mens en milieu. Hij is onder andere lid van de Werkgroep Voetafdruk Nederland en Transition Town Boxtel
Een fietstochtje op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijn Gebied (bos en open veld) bracht me bij de Kwekerij A8 in Doorn. Willem en Laetitia ’t Hooft kweken en verkopen daar biologische groenten, kruiden en bloemen. Aan de ronde tafel met uitzicht op de tuin en de tunnelkas, vertellen Willem en Laetitia hun verhaal.
Pater Roland Putman is minderbroeder franciscaan en is pastoor van de St. Eloyparochie te Beverwijk en Wijk aan Zee. In dit interview vertelt hij hoe delen en duurzaamheid je leven kan verrijken.
De droom van Martin van Egmond is een open en duurzame economie, waarin mensen naar elkaar omzien. Zijn ‘roots’ en hart liggen bij de agrarische sector, maar in al zijn veelzijdigheid is hij op diverse vlakken actief om zijn droom waar te maken; als systeem analist (werk), als veredelaar van bloembollen (hobby), als diaken in de protestantse kerk en last but not least als vader van drie nu volwassen zoons. Dit alles met steun en toeverlaat van zijn vrouw Ria.
Het duurzame landbouwbedrijf Veld en Beek ligt bovenop de stuwwal tussen Renkum en Doorwerth. Mede-ondernemer Geert Jan van der Burgt is verantwoordelijk voor de zuivelverwerking op het bedrijf en vertelt in dit interview over de kernkwaliteit van het werk op een biologisch landbouwbedrijf: ‘meebewegen met het leven’, of ‘meebewegen met de schepping’.
Een poos geleden stuitte ik op de website www.godindesupermarkt.nl. Deze naam prikkelde natuurlijke direct mijn nieuwsgierigheid. “Hier zijn geestverwanten aan het werk’, dacht ik. Dit blijken Arjan Schoonhoven, zorgcoördinator in het Voortgezet Speciaal Onderwijs en Alfred Slomp, bioloog en werkzaam aan de Radboud Universiteit, te zijn. Ze hebben gezamenlijke passies voor onderwijs, een eerlijke wereld en voedsel. Samen geven ze workshops waarbij ze de deelnemers de impact van hun rondje door de supermarkt op de wereld laten ontdekken.
Martine Vonk heb ik indertijd leren kennen via de Noach Alliantie. Duurzaamheid is haar passie en haar motto is: geniet van genoeg. Laat het mooie en goede je drijfveer zijn. Ze is een veelgevraagd spreker in de kring van groene kerken. In het dagelijks leven is ze als lector Ethiek en Technologie verbonden aan Saxion.
Niels de Zwarte is stadsecoloog in Rotterdam. (Een ecoloog is iemand die dieren en planten in relatie met elkaar en met hun leefomgeving bestudeerd). Hij is werkzaam bij Bureau Stadsnatuur dat een onderzoeksbureau is van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Zijn passie is om te laten zien dat stad en natuur geen twee gescheiden werelden zijn.
Op de Groenekerkendag in oktober 2014 hield Mgr. Gerard de Korte, bisschop van Groningen-Leeuwarden een inspirerende inleiding over geloof en duurzaamheid. Ik zag mijn kans schoon en heb direct een afspraak gemaakt voor een interview met hem over dit onderwerp. Na een gezamenlijke beloofde lunch hadden we een open gesprek in de bibliotheek van het bisschopshuis. Het blijkt dat het lastig blijft om ‘het weten’ te vertalen naar ‘het doen’.