Overwegingen

Nederlands: Sint Petrus' bandenkerk in Rijsenburg.

Sint Petrus’ Bandenkerk in Driebergen-Rijsenbrug. Foto, Wikipedia

 

Sinds de herfst van oktober 2011 schrijf ik zo nu en dan een overweging voor de gezinsvieringen bij ons in de kerk (katholieke geloofsgemeenschap Sint Petrus’ Banden in Driebergen). Onze emeritus pastor zag dat zich zelf niet meer doen. “Doe jij het maar”, zei hij. En daarmee schonk hij mij zijn vertrouwen.

 

Ik merk dat ik het erg leuk, inspirerend en leerzaam vind om dit te doen. Je kunt een heleboel van jezelf kwijt wat je graag aan anderen wilt meegeven. Anders dan in een discussie, wordt je vijf tot tien minuten lang niet in de rede gevallen. Vragen en opmerkingen worden uitgesteld tot bij de koffie, na de viering.

 

Het werkt ook verdiepend voor mezelf. Een Bijbelverhaal in combinatie met een thema houden me een tijdlang bezig. Ik ga op zoek naar wat anderen er al over gezegd of geschreven hebben. De kranten en ander leesvoer lees ik met anderen ogen; waar vind ik aanknopingspunten in het nieuws en het dagelijks leven? Gaandeweg ontwikkelt zich een eigen idee. Als het even kan probeer ik iets van duurzaamheid in de overwegingen te betrekken.

 

De emeritus pastor geeft ook een cursus die we kort door de bocht ‘preken voor leken’ noemen. We maken echter geen preken, maar overwegingen; een weerslag van ons eigen gedachten goed bij een verhaal en thema. Mijn overwegingen heb ik hier voor u bij elkaar gezet. De overwegingen voor gezinsvieringen zijn aangegeven met (gv).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s