Naar het evangelie van onze Heer Jezus Christus volgens Marcus 1,29-39
Jezus is vandaag met zijn vrienden in de synagoge van Kafarnaüm geweest. Simon nodigt hen allemaal uit om mee te gaan naar zijn huis. Zijn schoonmoeder is daar ook. Als ze bij het huis aankomen horen ze dat zij ziek is. Jezus gaat het huis binnen en ziet de vrouw met koorts op bed liggen. Hij gaat naar haar toe en zegt: “Geef mij je hand” Ze kijkt hem aan en geeft hem haar hand. Jezus helpt haar dan om op te staan. Als ze gaat staan, is haar koorts meteen minder. Ze kijkt Jezus aan en zegt: “Dank je wel, Jezus, ik voel mij opeens veel beter. Ik zal wat drinken voor iedereen halen”. En dat doet ze. Jezus en zijn vrienden blijven eten in het huis van Simon. Ineens horen ze lawaai. Als Simon naar buiten kijkt, ziet hij een grote groep mensen bij de deur. “Jezus, er zijn veel zieken bij de deur en mensen die in de war zijn. Zal ik ze wegsturen?” Maar Jezus gaat naar hen toe en geneest hen, één voor één. Het is al middernacht voordat ze allemaal gaan slapen.
De volgende morgen wordt Jezus wakker nog voor de zon opkomt. Hij gaat zachtjes naar buiten en loopt de stad uit. Hij zoekt een stille plek om daar te bidden. Simon heeft echter gehoord dat Jezus wegging en is hem achterna gelopen. Als hij Jezus ziet bidden loopt hij naar hem toe: “De mensen zoeken U!” Er zijn alweer een heleboel mensen gekomen. Maar dan zegt Jezus: “Laten we ergens anders heen gaan, zodat ik ook daar over Gods Koninkrijk kan vertellen, want daartoe ben ik toch gekomen.” Simon haalt dan de andere vrienden en ze vertrekken om de boodschap die mensen vrij maakt in heel Galilea te verspreiden.
Overweging
Stel je voor. Je bent ziek en je ligt in bed en dan komt zoonlief of dochterlief met onverwacht bezoek thuis. Daar zit je dan toch helemaal niet op te wachten. Als je ziek bent wil je meestal in bed blijven, met rust gelaten worden en worden vertroeteld met een knuffel, kopjes thee en fruit.
In het evangelie overkomt het de schoonmoeder van Simon. Ze is ziek en ligt met koorts op bed. We weten niet wat haar mankeert. Maar misschien is ze ziek van de zorgen om de toekomst. Haar schoonzoon heeft immers in een opwelling zijn boot verkocht en gaat er straks vandoor met een man uit Nazareth. Hoe moet het dan met haar en met haar dochter? Gaat die ook mee? En blijft ze dan misschien alleen achter? En wie brengt Simon dan uitgerekend mee naar huis? Juist, Jezus, die man uit Nazareth die Simon heeft overgehaald om met hem mee te gaan. De oorzaak van al haar ellende.
En dan gebeurt er iets wonderlijks, iets moois. Jezus loopt naar haar toe en gaat bij haar op de rand van het bed zitten. Hij neemt haar hand, helpt haar overeind en de koorts verdwijnt. Ze voelde zich weer goed en bediende hen, staat dan in het evangelie. Dan kun je denken dat ze naar de keuken ging om koffie en thee te zetten en een maaltijd voor te bereiden. Dat deed ze misschien ook wel. Maar met bedienen of dienen wordt hier meer bedoeld. Dienen betekent hier je leven richten op het welzijn van de ander. Je inzetten voor een ander. Soms zelfs jezelf wegcijferen voor een ander.
Blijkbaar werd de schoonmoeder van Simon geraakt door wat Jezus deed. Ze begreep of voelde opeens wat zijn boodschap was en waarom Simon met hem mee wilde gaan. Ook zij werd in wezen een volgeling van Christus, al bleef ze gewoon thuis.
Jezus was die avond, maar eigenlijk zijn hele leven, druk met het genezen van mensen. Zieken, melaatsen, blinden, kreupelen, mensen die gebukt gingen onder zorgen, hij hielp ze allemaal. Door zijn aandacht en liefde keerden deze mensen weer terug in de maatschappij. Het nieuws van zijn wonderbaarlijke genezingen ging als een lopend vuurtje rond en de mensen kwamen in drommen naar hem toe. Iedereen wilde wel ergens van bevrijd worden. Jezus hielp hen, een voor een. Het lijken allemaal wonderverhaaltjes. Maar als dat zo zou zijn, zouden wij er weinig mee kunnen. Dergelijke wonderen gaan immers onze macht te boven. Jezus gaf op deze manier gestalte aan het koninkrijk van God. Door je voor elkaar in te zetten, elkaars hartenkreet te verstaan, door liefde te geven en barmhartig te zijn. Door niemand uit te sluiten, bouw je mee aan het koninkrijk van God. Dat wilde hij ons vertellen en laten zien. Daarom ging hij de volgende ochtend ook weg, om ook elders in Galilea de boodschap van God te brengen, ook al waren er nog steeds mensen die hem zochten en door hem genezen wilden worden. Als ze me goed begrepen hebben, zei Jezus, dan kunnen ze nu elkaar helpen. Daar hebben ze mij niet voor nodig.
Bouwen aan het koninkrijk van God is als bouwen aan een huis van vrede. Bouwen aan vrede steen voor steen een huis voor vrede voor iedereen. Vindt u dat een goed idee, helpt u dan een handje mee. Steen voor steen. Zie je het voor je? Steen voor steen. Het gaat niet snel, een steen is maar klein, en toch komt het huis een keer af, als iedereen zijn steentje bijdraagt. Natuurlijk is het huis van vrede niet echt een huis van steen, maar de manier waarop we met elkaar en met de Aarde, de planten en dieren omgaan. Wat is dan mijn steen, wat is jou steen? Voor wie en hoe zet ik me in, zet jij je in?
We kennen denk ik allemaal wel mensen die zich volledig voor een ander inzetten of hebben gezet. Ik denk aan moeder Theresa, Franciscus van Assisi, Sint Maarten, Florence Nightengale, Pater Franz in Syrië. En dichterbij huis denk ik aan alle mantelzorgers ook kinderen, aan mensen die zich inzetten voor veilig verkeer, goed onderwijs, goede gezondheidszorg, een gezonde aarde of de voedselbank. We kunnen ons op een heleboel manieren inzetten voor anderen. Soms indirect via organisaties als Unicef, SOS kinderdorpen, Actie Schoenmaatje. Misschien hebben jullie ook wel eens een schoenendoos mooi versierd en gevuld met een knuffel, tandenborstel, kleurpotloden en schriftjes voor kinderen in arme landen. Op 20 en 21 maart kun je ook weer meedoen met NL doet. Een dag waarop heel veel vrijwilligers zich inzetten voor een ander. Gewoon omdat het fijn is om dat te doen. En de lekkerste manier om iets goed te doen? Een boterham of beschuit eten met een dikke laag fair trade hagelslag.
Maar er is nog een lekkere en hele speciale manier om je in te zetten voor iemand van wie je veel houdt en wiens hartekreet je zou willen vervullen. Door het bakken van een taart. De kinderen kunnen denk ik precies vertellen hoe dat in zijn werk gaat. Helemaal als ik ook nog Abel noem. Dan mogen jullie nu naar voren komen om te vertellen hoe dat precies in zijn werk gaat. Ook als je nog nooit gehoord hebt van de taarten van Abel mag je naar voren komen als je wil.