Cursus Leven in verbondenheid

scheppingswandeling-2Waarom een cursus ’Leven in verbondenheid’? Omdat het bewustzijn dat alles met alles samenhangt van wezenlijk, van levensbelang, is. ”Als we ons innerlijke verbonden voelen met alles wat bestaat zullen soberheid en zorg spontaan ontstaan.” Dit citaat uit de encycliek Laudato Si van paus Franciscus heeft me gegrepen en me niet meer losgelaten. Er schuilt denk ik veel waarheid in. Wij mensen van de moderne tijd zijn echter de vanzelfsprekende verbondenheid met de natuur die we als kind nog hebben, grotendeels kwijtgeraakt. We plaatsen ons zelf tegenover of zelfs boven de natuur. We gebruiken haar voornamelijk om in onze behoeften te voorzien en overschrijden daarbij vaak grenzen waardoor gebruiken, misbruiken wordt, met alle gevolgen van dien. Dat gaat mij aan het hart.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de cursus ‘Leven in verbondenheid’ laat ik zowel vanuit de biologie als vanuit de christelijke traditie zien dat alles met alles samenhangt, met elkaar verbonden is. Samen gaan we op zoek naar die verbondenheid waaraan de paus appelleert. En niet onbelangrijk, wat betekent dat dan voor de keuzes die we in ons dagelijks leven maken?

Door verschillende werkvormen als een scheppingswandeling, lectio divina, bibio drama en nog veel meer aan te bieden zullen de cursisten niet alleen meer kennis over samenhangen opdoen, maar ook de verbondenheid zelf ervaren.
Er is volop ruimte voor spiritualiteit, diepgang, het opdoen van kennis, eigen inbreng en het uitwisselen van ervaringen.

 

Programma

Cursusbijeenkomst  Onderwerp
1  Introductie, kennismaking en de ecologische voetafdruk
2 Het collectieve scheppingsverhaal/scheppingswandeling
3 Bijbelse relaties (Laudato Si’, Franciscus van Assisi)
4 Spiritualiteit van verbondenheid
5 Gebruiken, niet misbruiken (natuurwetten, ecosystemen)
6 Wereldmaaltijd, over voedsel en landbouw
7 Biblio drama ‘Mozes in het biezen mandje’ (Leven van genade)

De bijeenkomsten duren 2 uur. De scheppingswandeling kan wat langer uitvallen.

Lijkt deze cursus u wat voor uw parochie of gemeente? Vul dan het contactformulier in. Deze vindt u onderaan de pagina. Het is ook mogelijk om één of enkele onderwerpen te kiezen.

In september 2017 start er een cursus in Woudenberg

Data: 2017: 14 sep, 5 en 26 okt, 16 nov, 2018: 4 en 25 jan en 15 feb.
Tijd:  19.30 tot 21.30 uur
Locatie: Groene Catharinakerk
W. de Zwijgerlaan 38
3931 KS Woudenberg
Kosten: vrijwillige bijdrage aan het eind van de cursus|
Opgeven: bij Marjolein Tiemens via m.tiemens@planet.nl

Wat oudcursisten zeggen over de cursus:

“De bijeenkomsten hebben mij geïnspireerd en bewogen. Bedankt voor je liefde, passie, kennis en je volle inzet om van deze cursus een succes te maken.”

“Het was fijn om samen, vanuit ons geloof, over duurzaamheid te praten en elkaar te inspireren.”

“De scheppingswandeling en de verhalen over Franciscus van Assisi hebben mij ertoe gebracht om meer te genieten van het kleine. We hebben een Franciscus van Assisi pelgrimstocht gemaakt waarbij we zo min mogelijk hebben meegenomen.”

“Door de cursus ben ik echt begonnen om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Ik neem nu minder vaak de auto en meer de fiets. We zijn minder vlees en meer biologisch voedsel gaan eten.”