Lezing tien geboden voor het milieu

Klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit bedreigen het leven op Aarde en dus ook de schepping. De mens wordt in de bijbel opgeroepen om de schepping te behoeden en te bewaren. Als we daar gehoor aan willen geven dan is er een radicale verandering van levensstijl op grote schaal nodig. Christenen zouden hierin een lichtend voorbeeld kunnen zijn, of misschien wel moeten zijn. “Groen zijn is een morele noodzaak” heeft paus Benedictus XVI gezegd. Om daar inhoud aan te geven zijn de tien geboden voor het milieu verschenen.

Deze tien geboden zijn gebaseerd op uitspraken van paus Benedictus XVI en op de sociale leer van de kerk, waarin solidariteit en gerechtigheid centraal staan. De tien geboden wijzen ons, net als de tien geboden uit de bijbel, de weg van het goede leven; een leven waarin we rekening houden met onze naaste in de breedste zin van het woord.

De tien geboden voor het milieu geven ons zingeving voor/van een duurzame levensstijl. Dat is volgens mij hun kracht, want het blijkt steeds weer dat mensen hunkeren naar zingeving. Zonder zingeving of spiritualiteit is een duurzame levensstijl in onze tijd moeilijk vol te houden. Maar laat je je inspireren door de spiritualiteit van de tien geboden voor het milieu dan zul je merken dat het leven juist extra leuk wordt, dat je er meer vreugde aan beleeft.

De tien geboden voor het milieu

10-geboden-voor-milieu1. Gebruiken, niet misbruiken.
2. Weinig minder dan een God.
3. Eén voor allen, allen voor één.
4. Het is geen ’brave new world’.
5. Gaia is God niet.
6. Vooruitgang tot welke prijs?
7. Stromen als een rivier.
8. We zitten in hetzelfde schuitje.
9. Discipline is geen vies woord.
10. Alles is een gave.

 

 

In de lezing zal ik op alle geboden wat dieper ingaan. Daarbij komen onder andere aan de orde, de rol/plaats van de mens in de schepping, ecologie, techniek, economie, ethiek, solidariteit en gerechtigheid en nog meer.

U wordt uitgedaagd om eens naar u zelf te kijken. Hoe gaat u met de onderwerpen om? Ik hoop u een kader te schetsen waarin samenhangen duidelijk worden. Wellicht zet dit u aan het denken en handelen om wellicht andere keuzes te maken in het dagelijks leven op het gebied van wonen, energie, voedsel, afval, mobiliteit, kleding en manier van vakantie vieren.

Wilt u meer informatie over de lezing en de kosten daarvan, neem dan contact op met mij via groengeloven@kpnmail.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s