Lezing tien geboden voor het milieu

Klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit bedreigen het leven op Aarde en dus ook de schepping. De mens wordt in de bijbel opgeroepen om de schepping te behoeden en te bewaren. Als we daar gehoor aan willen geven dan is er een radicale verandering van levensstijl op grote schaal nodig. Christenen zouden hierin een lichtend voorbeeld kunnen zijn, of misschien wel moeten zijn. “Groen zijn is een morele noodzaak” heeft paus Benedictus XVI gezegd. Om daar inhoud aan te geven zijn de tien geboden voor het milieu verschenen.

Deze tien geboden zijn gebaseerd op uitspraken van paus Benedictus XVI en op de sociale leer van de kerk, waarin solidariteit en gerechtigheid centraal staan. De tien geboden wijzen ons, net als de tien geboden uit de bijbel, de weg van het goede leven; een leven waarin we rekening houden met onze naaste in de breedste zin van het woord.   De tien geboden zijn richtlijnen die we zelf nog moeten vertalen in concreet handelen.

De tien geboden voor het milieu geven ons zin voor/van een duurzame levensstijl. Dat is hun kracht, mensen hunkeren in deze tijd immers naar zingeving. Zonder zingeving of spiritualiteit is een duurzame levensstijl in onze maatschappij, die zo op consumptie gericht is, moeilijk vol te houden.

De tien geboden voor het milieu

10-geboden-voor-milieu1. Weinig minder dan een God.
2. Gaia is God niet.
3. Gebruiken niet misbruiken.
4. Het is geen ’brave new world’.
5. Vooruitgang tot welke prijs?
6. Eén voor allen, allen voor één.
7. Stromen als een rivier.
8. We zitten in hetzelfde schuitje.
9. Discipline is geen vies woord.
10. Alles is een gave.

 

 

In de lezing zal ik op alle geboden wat dieper ingaan, waarbij ik ook dankbaar gebruik maak van de encycliek Laudato Si’. Verschillende onderwerpen komen langs, zoals: ons wereldbeeld, de rol/plaats van de mens in de schepping, ecologie, techniek, economie, ethiek, solidariteit en gerechtigheid.

We worden uitgedaagd om eens naar ons zelf en ons wereldbeeld te kijken. Hoe gaan wij met de onderwerpen om? Wellicht zet dit u aan het denken om andere keuzes te maken in het dagelijks leven. Daarbij kunnen we ook elkaar inspireren.

Wilt u meer informatie over de lezing en de kosten daarvan, neem dan contact op met Marjolein Tiemens-Hulscher via groengeloven@kpnmail.nl

Reacties van deelnemers

“Marjolein is helemaal zichzelf. Daarom komt de boodschap goed over”

“De tien geboden voor het milieu nodigen ons uit om anders naar de werkelijkheid te kijken en geven handvatten om het anders te doen.”

“Hier is je avond zeer gewaardeerd. De mensen waren erg enthousiast. Je hebt een goede manier om dit thema naar voren te brengen; helder maar zonder betuttelend te zijn. Het heeft de mensen echt aan het denken gezet.”

“Marjolein heeft een positieve boodschap. Op de vraag: “Ik heb zelf geen auto, moet ik nu tegen mijn buurman zeggen dat hij ook z’n auto moet afschaffen was haar antwoord. Probeer je buurman positief te benaderen en stel voor om eens op de fiets boodschappen te doen of samen naar die bijeenkomst te fietsen.”

One thought on “Lezing tien geboden voor het milieu

  1. Pingback: Honeyland – Groen geloven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s