Fietsen is vooruitgang

Valparaiso Street Art

Valparaiso Street Art

Afgelopen dinsdag promoveerde een oud collega van mij. Vier jaar geleden verhuisde hij naar Chili. Natuurlijk werd hem de onvermijdelijke vraag gesteld of hij Nederland ook miste. Dat viel wel mee, behalve het fietsen, dat mistte hij toch wel. “Hoe zo?” reageerde ik, “je kunt daar toch ook fietsen.” “Als je nog wat langer wil leven, dan ga je daar niet fietsen”, was zijn antwoord. ‘Daar’ is de stad Valparaiso, een grote stad met veel verkeer aan de Grote Oceaan. Als je leven je lief is ga je daar blijkbaar niet fietsen.

Wat zijn wij in Nederland dan bevoorrecht. Zelfs in de grote steden is het goed fietsen. Utrecht is door CNN vorige maand zelfs uitgeroepen tot beste fietsstad ter wereld. Daar valt misschien nog wel wat op af te dingen. Maar in vergelijking met de andere steden op het lijstje van CNN niet onterecht volgens fietsambassadeur Herbert Tiemens. Wist u dat we in Nederland fietsambassadeurs hebben? De Dutch Cycle Embassy zendt zijn ambassadeurs naar alle uithoeken van de wereld om beleidsambtenaren te leren hoe ze ruimte moeten maken voor de fiets. Ik hoop voor mijn oud collega dat ze ook nog een keer naar Valparaiso gaan.

Maar ook in Nederland kan het natuurlijk nog steeds beter. En daar wordt ook hard aan gewerkt. Het tijdschrift Noorderbreedte bracht afgelopen juni een themanummer fiets uit. Het voorwoord kreeg de titel “Fietsrevolutie” mee, en begon met: Fietsen betekent vooruitgang. Niet alleen in termen van verplaatsing. Ook in maatschappelijke, ruimtelijk en economisch opzicht komen we ergens, dankzij de fiets. Bijna iedereen kan het en steeds meer mensen doen het (zie de twee filmpjes onderaan van BicycleDutch van Mark Wagenbuur).

De fiets zorgt momenteel voor een revolutie. Een van de grote verdienste van de fiets is haar bijdrage aan schonere, stillere en beter bereikbare steden. En dat is waar veel stadbesturen, wereldwijd, om zitten te springen. De fietsambassadeurs trekken er dus op uit om een nieuwe kijk op infrastructuur te promoten, waarin meer plaats gemaakt wordt voor de fiets, liefst in samenhang met andere ruimtelijke verbeteringen. Ook de Nederlandse steden gaan daaraan werken. Dan wordt het steeds leuker en makkelijker om op de fiets te gaan. Lang leve de fiets!

Twee filmpjes over fietsen in Utrecht. De eerste Utrecht summer cycling 2014 en de tweede Cycling on Smakkelaarsveld.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s