Groen vooruitzicht

paus Franciscus groenDe Adventtijd ligt alweer een poosje achter ons. Maar er is nog steeds veel om naar uit te kijken. Persoonlijk kijk ik uit naar de encycliek, een belangrijke pauselijke rondzendbrief, van paus Franciscus over ecologie. Die zal dit voorjaar uitkomen. Bisschop de Korte liet in het interview dat ik met hem had weten dat het de bedoeling is dat die zo snel mogelijk vertaald wordt in het Nederlands. Ik hoop echt dat deze rondzendbrief op grote schaal iets los gaat maken in de kerk en er veel actie ondernomen gaat worden. Het is zo belangrijk dat klimaatverandering continue onder de aandacht blijft, omdat het de hele schepping raakt. “Katholieken mogen niet onverschillig aan de kant blijven staan” zeiden bisschoppen van over de hele wereld afgelopen maand in Lima.

Aan de paus zal het niet liggen. Hij laat regelmatig van zich horen over de milieucrisis. Over ontbossing zei hij: “In Amerika, en ook in mijn geboorteland Argentinië wordt zoveel bos gekapt om er landbouwgrond van te maken; bossen die anders meer leven hadden kunnen geven. Dat is onze zonde: we exploiteren de Aarde zonder dat we haar toelaten ons te geven wat ze in zich draagt.” Ik vind dit een hele mooie uitspraak, met name het leven gevende van het oerwoud. Het kappen van het oerwoud is niet zomaar het kappen van wat bomen. Nee, het is het ontnemen van de bestaansgrond van veel mensen, het is het vernietigen van een leefgemeenschap van planten en dieren, het is de Aarde ontdoen van zijn groene longen. Het oerwoud heeft de Aarde, maar ook de mens, veel meer te bieden dan een monocultuur van soja, die er vaak voor in de plaats komt.

gekapt woud detail regenwoud detail

We moeten denk ik ook steeds voor ogen houden dat de klimaatverandering en ontbossing vooral de allerarmsten treffen. Juist de mensen die zich er niet tegen kunnen wapenen en er ook het minst aan bijgedragen hebben. De strijd tegen de opwarming van de Aarde is dan ook een morele plicht, volgens de bisschoppen die begin december bijeen waren op de VN-klimaattop in Peru.

En dat brengt me bij het volgende uitzichtpunt: de VN klimaattop eind dit jaar in Parijs. Ook daar wil de paus van zich laten horen. Ik ben heel benieuwd. U ook?

Bron: http://www.duurzaamnieuws.nl/paus-wil-stempel-drukken-op-klimaattop/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s