Klimaatplein

Toch leuk als anderen jou ideeën verrassend en origineel noemen. In de aanloop naar de VN klimaattop eind dit jaar in Parijs, kunnen we allemaal alvast tips meegeven aan de beleidsmakers (Trouw 10 maart 2015). Op de website klimaatplein kun je deze achterlaten onder het motto: ‘Hoe ziet jou klimaatakkoord eruit?’

Trouw noemde de ideeën van Paula Steenwinkel verrassend en origineel. Haar suggesties waren: vliegen duurder maken, dikke truien salonhäfig maken en de hooikist in ere herstellen. Ik heb deze ideeën wellis waar niet zelf aangedragen, maar ‘leef ze wel na’. Het is natuurlijk van de zotte dat reizen binnen Europa met het vliegtuig vaak goedkoper is dan met de trein. Dikke truien zijn de manier om warm te blijven. Je kunt beter jezelf warm houden, dan de omgeving. En wie mijn blog al wat langer volgt weet dat ik zelf een hooikist heb gemaakt en deze regelmatig met grote voldoening gebruik. Het is strelend dat dit soort ideeën origineel genoemd worden, maar eigenlijk vind ik dat dit soort dingen al gemeengoed zouden moeten zijn.

Binnen Europa is het vliegtuig vaak

Binnen Europa is het vliegtuig vaak

vaak goedkoper dan de trein.

vaak goedkoper dan de trein.

 

 

 

 

 

 

Maar goed, wat zou ik op het klimaatplein aan suggesties kunnen achterlaten? Ik ben eerst maar eens gaan kijken wat er al op staat. Dan blijkt er natuurlijk al veel gras voor de voeten weggemaaid te zijn: afschaffen van subsidies op fossiele brandstoffen, bevorderen van hernieuwbare energie, verlaten van de groei-economie en andere vormen van economie opnemen in het onderwijs (op alle niveaus). Op gebied van landbouw en voedsel kwam ik zo snel niet veel tegen. Maar daarvoor heb ik misschien niet uitgebreid genoeg gekeken.

Dan nu mijn suggesties voor de dames en heren beleidsmakers:

Schaf de vergoeding voor woon-werkverkeer voor de auto af. Vergoed alleen nog OV en fiets. Gebruik het uitgespaarde geld voor bijdrage in de woonlasten indien de werknemer maximaal 15 (20? fietsafstand) km van het werk woont. (Van een oud collega hoorde ik dat ze in Arnhem woont, omdat het daar goedkoper is dan in Driebergen. Maar als je nu de ‘woon-werkvergoeding’ gebruikt voor huur of hypotheek?)

Serveer in alle kantines alleen nog biologisch en/of lokaal en/of fair trade geproduceerd voedsel.

Zoek als kerk contact met natuurorganisaties en trek er op uit, of doe iets actiefs. Betrokkenheid bij de natuur stimuleert de verwondering en het respect voor de natuur.

excursie iets te zien

Wat zou er te zien zijn?

 

Op het klimaatplein mag je maar 15 woorden per tip gebruiken. Welke tip geeft u de beleidsmakers mee?

2 thoughts on “Klimaatplein

 1. Ja, die hooikist, hè, die hadden wij thuis ook, in de oorlog. Het was een oude dekenkist, hij stond in de keuken en was tevens een zitplaats, vooral voor mijn zus en haar (ondergedoken) verloofde. Zij zaten daar naast elkaar en spraken over van alles wat er gaande was.
  Als hooikist had mijn moeder die zelf gemaakt. Natuurlijk met een dikke laag hooi en van jutte genaaid de uitsparingen waarin pannen van een bepaald formaat precies pasten. Voor bepaalde groenten was dat ideaal; vooral koolsoorten die langer moeten koken om het garingsproces te voltooien. Mijn moeder bracht het water aan de kook, plaatste dan de pan in de kist en het gas kon uit. De klepdeksel van de kist ging dicht en de kist was weer een zitplaats.
  Het was oorlogstijd en je moest met gas heel zuinig zijn, zo het al beschikbaar was. Soms moest het eten op een houtvuurtje worden gekookt en dan was de hooikist helemaal een uitkomst want ook stookhout was schaars.
  Soms, als we aan tafel zaten (met z’n 14-en [vader, moeder, 6 kinderen, oma en 5 onderduikers]) zei mijn moeder: “Ach, wil iemand even een pan uit de hooikist halen?” Zo ging dat. Tot vrij lang na de oorlog heeft mijn moeder die hooikist nog in gebruik gehouden, niet meer zozeer uit zuinigheid maar vooral omdat het ook heel makkelijk is, omdat het eten nooit aanbrandde en de bodem van de pan schoon bleef.
  Ja, die tijd was niet makkelijk maar had ook iets romantisch.
  F.

 2. Pingback: Klimaatplein - Kerk en Milieu | Kerk en Milieu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s