Water als bedreiging

In de aanloop naar het nieuwe project Oeganda van de Vastenactie schrijf ik een serie met het thema water. (Gebrek aan) water speelt een cruciale rol in het dagelijks leven van de gemeenschap in Oeganda die de actie zal gaan steunen. Dit is de derde aflevering in deze serie.

Noach

Water is van levensbelang maar kan ook bedreigend zijn. We kennen allemaal het verhaal van de zondvloed en Noach. God zette de Aarde onder water omdat Hij zag hoe bedorven de Aarde was, want alle mensen op de Aarde waren het verkeerde pad ingeslagen (Gen 5, 12). Met Noach en zijn familie en met alle dieren in de ark wilde God weer met een schone lei beginnen.

Overstromingen

We kennen nog steeds het fenomeen van ernstige overstromingen, waarbij huizen, mensen en dieren en gewassen op het land worden weggevaagd. Bangladesh is jaarlijks in het nieuws als daar weer grote delen van het land zijn overstroomd, en ook de tsunami’s in Thailand en Japan zullen de meeste van ons nog niet vergeten zijn. Het is niet de toorn van God, maar het zijn natuurverschijnselen die gebeuren en horen bij de ‘huishouding’ van de Aarde.

klimaatvluchtelingen

Geven en nemen

De zee geeft en neemt. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd blijven. Het ‘nemen’ zou in de toekomst wel steeds meer kunnen worden. Klimaatverandering brengt een stijging van de zeespiegel met zich mee. Nederland kan zich hier misschien tegen wapenen met hogere dijken en waterkeringen. Maar Bangladesh is te arm om zich hier tegen te beschermen. Daar waren er in 2011 al 6,5 miljoen klimaatvluchtelingen. Mensen die van huis en haard verdreven zijn door onder andere de stijgende zeespiegel.

Ver van ons bed?

Door een stijgende zeespiegel verdwijnt er land, maar andere problemen komen eerder dan het water. De aarde verzilt, waardoor landbouw vrijwel onmogelijk wordt en het drinkwater ondrinkbaar, met honger als gevolg. Voor ons lijken dit misschien ver van ons bed problemen. Niets is minder waar. Het komt onder andere door de CO2, die de rijke westerse landen uitstoten, dat de Aarde opwarmt, de gletsjers en ijskappen versnelt smelten en de zeespiegel stijgt. Ik geloof dat wij, als mensheid met onze honger naar fossiele energie, de huishouding van de Aarde zo verstoren dat we geconfronteerd worden met extreem weer; storm en stortbuien, overstromingen maar ook ernstige droogte.

regenboog

Verbond

Na de zondvloed sloot God een verbond met de mensen en alle levende wezens waarin Hij belooft dat de wateren nooit meer zullen aanzwellen tot een vloed, om alles wat leeft te verdelgen” (Gen 9, 15). Misschien moeten wij, nu van onze kant, eenzelfde verbond met God sluiten dat we er alles aan zullen doen om de dreiging van het water te verminderen. Hoe? Door minder CO2 de lucht in laten gaan! Dan zullen meer mensen droge voeten houden, te eten en te drinken hebben en kunnen wellicht oorlogen en conflicten worden voorkomen.

Meer foto’s en informatie over water en klimaatvluchtingen is te vinden op de website van fotofestivalnaarden.

One thought on “Water als bedreiging

  1. Water! De doorgang van het joodse volk door de Rietzee, bracht het naar de vrijheid. Het water werd van de mensen vandaan gehouden opdat zij droogvoets door de Rietzee konden gaan. Zij kwamen in de woestijn waar zij leerden wat het is dat je op z’n minst nodig hebt, ofwel, wat je kunt missen zonder je leven te verliezen. Hetzelfde gebeurde ’40’ jaar later toen het volk, oostelijk van de Jordaan klaar stond om droogvoets door de Jordaan over te steken naar de westelijke oever, kort bij Jericho, naar het Beloofde Land, een land dat zou druipen van melk en honing,
    Johannes de Doper doopte; hij dompelde de mensen onder en kwamen er als andere mensen uit. Ook ons doopsel symboliseert dat we na de doop niet meer dezelfde zijn als ervoor. Ja, in principe, want er moet dan natuurlijk nog van alles gebeuren, … net het volk dat in de woestijn de dingen van het leven leerde kennen nadat het de Rietzee had gepasseerd.

    We zullen in Nederland niet gauw gebrek krijgen aan zuiver water. Misschien zijn de arme landen ook gediend met een techniek die de westerse landen kennen, nl. het voor het leven gebruikte water te zuiveren voor hergebruik.

    Water is het waar de mens zwemmend zich kan ontspannen en ervan genieten, maar het kan ook een bedreiging zijn door de angst te verdrinken in riskante omstandigheden. Het water van de Middellandse Zee is het grootste massagraf van onze aarde; in krap 10 jaar tijd verdronken daar 20.000 mensen, mensen die op de vlucht zijn geslagen voor een leven dat soms nog minder is dan wat de woestijn in de aanbieding heeft. Water is voor de arme landen een allereerste levensbehoefte, … en zo is het altijd geweest.

    F.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s