Zonnepanelen, iets voor jou?

zonnepanelen-op-huisSinds de kinderen weer naar school gaan is het mooi weer. We beleven in september zonovergoten dagen met hoge temperaturen. De zonnecollector op het dak heeft er geen moeite mee om het water in het voorraadvat gloeiend heet te maken. Zonnepanelen zouden het nu natuurlijk ook goed doen. Misschien is er op het dak nog plek voor een paar? Maar heeft dat zin? En waar moet ik dan rekening mee houden? Waar moet je aan denken bij de aanschaf van zonnepanelen? De zonnepanelengids geeft antwoorden op vele vragen.

Rendement

Het blijkt dat een grote hoeveelheid zonuren goed is voor het rendement van de panelen, maar de warmte zelf niet. De polykristallijn en monokristallijn typen panelen verliezen rendement als ze erg warm worden, iets waar de dunne film zonnepanelen minder last van ondervinden. Het rendement van de zojuist genoemde drie verschillende typen panelen verschilt sowieso al. De monokristallijn panelen hebben het beste rendement en daarna de polykristallijn panelen. De dunne film panelen hebben het laagste rendement, maar kunnen dus wel beter presteren bij hoge temperaturen, maar ook bij weinig licht.

Stroom over?

Het is heel gebruikelijk dat je te veel stroom opwekt met je panelen. Voor de meeste situaties geldt dat er energie van de energiemaatschappij wordt afgenomen op dagen dat de zon weinig schijnt. Op de zonnige dagen wek je meestal meer op dan je nodig zal hebben. Dit teveel aan stroom kan je salderen. Salderen is het principe waarbij je op het eind van het jaar het deel aan stroom dat je te veel hebt geproduceerd, aftrekt van de energie die je hebt afgenomen bij de energieleverancier. Je mag echter niet meer aftrekken dan je hebt afgenomen. Als je die grens overschrijdt dan komt dat deel in aanmerking voor een terugleververgoeding. Dit houdt in dat je zo’n 6 tot 9 cent per kWh van de energiemaatschappij krijgt (dit tarief verschilt per leverancier, zie bijvoorbeeld Nuon, Essent en Eneco).

Nog meer vragen

Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen heb je natuurlijk nog veel meer vragen. Hoe duur zijn ze eigenlijk? Hoe lang duurt het totdat ze zich terugverdienen? Wie verkoopt ze? Wie installeert ze? Kortom het is niet iets waar je zomaar aan begint. Maar als je om je heen kijkt en ziet hoeveel daken al voorzien zijn van zonnepanelen, dan móét het wel goede investering zijn. De zonnepanelengids geeft veel informatie over al deze praktische zaken. Wat ik echter mis op deze website is informatie over bijvoorbeeld het gebruik en de winning van schaarse metalen en mineralen en over de recyclebaarheid van de panelen. Dat zijn ook belangrijke zaken in relatie tot duurzaamheid en zouden voor mij zeker een rol spelen bij de eventuele aanschaf van zonnepanelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s