De morgen komt!

Sinds het begin van de vastentijd ‘begint’ mijn dag met “De morgen komt!”, de 40-dagen retraite van Ignatiaans bidden.

 

Moment van bezinning

Ik had me voorgenomen om deze vastenperiode de dag te beginnen met een moment van stilte en bezinning. Daarvoor heb ik me aangemeld voor de 40-dagen retraite van Ignatiaans bidden. Elke dag ontvang ik nu een gebedssuggestie via de e-mail. Toch lukt het me niet om aan mijn bureau, achter de computer, dat moment van stilte en gebed te realiseren. Dat komt niet door het idee of het gevoel dat ik er geen tijd voor zou hebben. Dankzij de uitbraak van het corona-virus heb ik het rustiger dan ooit. Het bureau is er gewoon de plek niet voor.

 

Betrokkenheid

Toch lees ik de Bijbeltekst en de gebedssuggesties wel elke ochtend. Ondanks dat ik er op dat moment niet echt de rust voor vind, doen ze me toch wat. Zelfs in dat korte moment helpen ze mij om de teksten te laten leven en laten ze zien hoe die betrokken zijn op mijn eigen leven. Soms neem ik de tekst met vragen ter overweging mee naar buiten en loop ik er een poos mee rond. Dat werkt veel beter voor mij. Buiten kan ik wel de nodige rust vinden, ook in mezelf.

 

De lente

pinksterbloem

Pinksterbloem. Foto: Marjolein Tiemens-Hulscher

Ondertussen geniet ik van de zon, van de lente die volop aan het uitbarsten is. Steeds meer bloemen die gaan bloeien. Ik heb al een weiland vol pinksterbloemen gezien, maar nog geen oranje tipjes. Wel zag ik al veel citroentjes die in het bos vrolijk rondfladderen op zoek naar een partner. De vogels zingen volop. Het is geruststellend dat de natuur gewoon zijn gang gaat, terwijl het sociale en economische leven voor een groot deel stilliggen.

Hoe ver is de nacht, hoe ver?
Wachter, hoever is de nacht?
“De morgen komt”, zegt de wachter,
maar nog is het nacht.

 

De morgen komt!

“De morgen komt!” Met uitroepteken. Na de nacht, hoe lang die ook duurt, komt de morgen! Daar mogen we op vertrouwen. Het lezen van de woorden elke ochtend als ik de e-mail open, doen me al goed. De morgen komt!

groot hoefblad

Groot hoefblad. Foto: Marjolein Tiemens-Hulscher

One thought on “De morgen komt!

  1. Goedemorgen Marjolein, Wat fijn zoals je me meeneemt in je meditatie. De morgen komt. En nu is er steeds zo’n stralende morgen, die een belofte is voor de dag die komt. Ik herken jouw problemen om achter de computer te mediteren. Ook voor mij is naar buiten gaan de beste weg naar binnen.
    Alle goeds en tot je volgende blog. Groeten van Han (DHB, NB)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s