Plantenasiel

Een groot hart, getekend op de stoep met krijt. Plantenasiel stond erin geschreven met een pijl erbij. Hoe vaak ben ik daar wel niet overheen gelopen tijdens mijn hardlooprondje in de lockdown afgelopen voorjaar. Nooit heb ik toen de moeite genomen om eens te kijken wat het nou precies was, een plantenasiel. Dat was jammer, ben ik een poosje geleden achter gekomen. Want, van een plantenasiel wordt je echt blij.

Blij

Dingen waar je blij van wordt. We hebben ze nu meer nodig dan ooit. We gaan richting de winter, maar genieten nu nog wel even van de herfstkleuren, en stevenen weer af op een lockdown, al weten we nu nog niet hoe streng die zal uitpakken. Kortom, alles waar je blij van kunt worden is welkom. Voor mij was dat de ontdekking van het plantenasiel. Een paar weken terug kwam ik er namelijk achter dat in de nieuwe buurt, vlak achter ons, ook een plantenasiel is.

Halen en brengen

Het is nu ook de tijd om de tuin een beetje winterklaar te maken. (Let op: winterklaar betekent niet dat die netjes moet worden. Wat blad en zo laten liggen is goed voor de planten en de kleine beestjes). Voor mij houdt winterklaarmaken in dat ik planten, die zijn gaan woekeren, of waar er nu teveel rozetten van opkomen, eruit haal. Meestal verdwijnen die in de groenbak, maar daar heb ik wel moeite mee. Nu kan ik die opgepot naar het plantenasiel brengen. Het is zo simpel. Het asiel is niet meer dan een houten kist waar je de planten, die je over hebt, in kunt zetten. En als er mensen zijn die ze willen hebben kunnen die ze gewoon meenemen. De schoonheid van het systeem zit hem in de eenvoud.

Spelregels

plantenasiel 1Natuurlijk zijn er een paar spelregels. De planten die je brengt moeten wel gezond zijn, in een pot staan en, als het even kan, van een naam voorzien zijn. Dan kunnen mensen opzoeken of ze de plant in de schaduw of de zon moeten zetten. Hoe groot zo’n plant wordt of het een goede voedselplant of waardplant is voor insecten, of wat je maar zou willen weten. Hoeveel planten je mag meenemen verschilt per locatie.

Vorige week heb ik de eerste planten gebracht. Een paar dagen later waren ze opgehaald. Ik hoop dat ze een mooi nieuw plekje hebben gekregen en er mensen blij van geworden zijn. Het maakt mij in ieder geval wel blij.

zie ook www.plantenasielzeist.nl

One thought on “Plantenasiel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s