Noveen Laudato si’ week, dag 8

Naastenliefde die de hele aarde omvat

Dagelijks openingsgebed

Kom, Heilige Geest,
vervul ons hart met uw goedheid en genade,
ontsteek het vuur van Uw liefde in ons.
God van liefde, we bidden U
dat onze liefde voor U mag groeien,
zodat wij recht doen en ons laten raken
door de schreeuw van de armen
en met eerbied en zorg omgaan met uw schepping.
Door Christus, onze Heer.
Amen

Uit de evangelielezing van deze dag

“Wanneer echter de helper komt die Ik jullie zal zenden als Ik bij de Vader ben – de Geest der waarheid, die van de Vader komt – zal Hij over Mij getuigenis afleggen; en ook jullie moeten getuigenis afleggen, want jullie zijn vanaf het begin bij Mij.”  (Joh. 15, 26-27)

Tekst ter overweging

de-barmhartige-samaritaan-naar-delacroix-vincent-van-gogh-44551-copyright-kroller-muller-museum“De liefde die vol is van kleine gebaren van wederzijdse liefde, betreft ook het burgerlijke en politieke leven en wordt zichtbaar in alle handelingen die een betere wereld trachten op te bouwen. … Wanneer iemand de roeping van God erkent om samen met de ander in deze maatschappelijke dynamiek in te grijpen, moet hij eraan denken dat dit deel uitmaakt van zijn spiritualiteit, dat het een beoefening is van de naastenliefde en dat hij zo rijpt en zich heiligt.” – Laudato Si’  231

“Ik ben bang dat christenen die slechts met één been op de aarde durven te staan, ook maar met één been in de hemel staan”, schreef de Duitse predikant en theoloog Dietrich Bonhoeffer (1906 -1945). Spiritualiteit en inzet voor een betere wereld vullen elkaar aan. Laten we ervoor bidden en ons ervoor inzetten dat onze gemeenschap, onze kerk, onze samenleving en onze wereld vervuld mogen worden van de liefde, barmhartigheid en rechtvaardigheid jegens onze naasten en onze medeschepselen waarover de H. Schrift tot ons spreekt.

Gebed

Wees krachtig als de aarde.
Wees liefdevol als Christus.
Leef met elkaar in vreugde
tot zegen voor God, de aarde
en de mensen, nu en altijd.

(In ‘Meditatief leven, hart voor de schepping’ van de Ionagroep NL)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s