Wist u dat de vorige Paus, Benedictus XVI, zeer begaan is met natuur en milieu? Hij werd ook wel de groene paus genoemd. In 2009 schreef hij de pauselijke encycliek ‘Caritas in veritate’. Hierin pleit hij, vanuit een samengaan van waarheid en liefde, voor een integrale ontwikkeling in relatie met de natuur van de hele mensheid, en van ieder mens nu en later. Eerder, in 2005, verschenen al de ‘tien geboden voor het milieu’. De tien geboden zijn niet geschreven door de paus zelf, maar hij had het kunnen doen. Ze zijn afgeleid van het Compendium voor de Sociale leer en van uitspraken die met name Paus Benedictus XVI heeft gedaan tijdens diverse bijeenkomsten en ontmoetingen. Deze geboden zijn geen geboden in de zin van ‘gij zult dit en niet dat’. Nee, het zijn meer leidende principes die wegwijzers kunnen zijn voor een duurzame levensstijl. Wat heeft het christendom eigenlijk met duurzaamheid? Waarom zouden wij als gelovigen ons de moeite getroosten om een duurzame levensstijl te volgen? Want eerlijk is eerlijk, zo kijken we er heel vaak tegenaan.
In de tien geboden voor het milieu worden religie en een duurzame levensstijl bij elkaar gebracht. Bij het uitwerken van deze geboden heb ik dankbaar gebruik gemaakt van mijn biologische achtergrond, want van de biologie kunnen we veel leren. In de tien geboden komt alles samen: religie, filosofie, biologie, ecologie, sociologie, economie en noem maar op. Wil je na het lezen van de 10 geboden je nog verder verdiepen in het thema dan is een workshop of cursus wellicht iets voor jou. Hiervoor kun je contact met mij opnemen via m.tiemens@planet.nl of 06-20774093.
Bronnen:
http://www.adventsactie.nl/index.php?menu=5 (hier zijn de tien geboden kort weergegeven)
http://diakenpiertolsma.com/2012/11/28/tien-geboden-voor-het-milieu-2/ (op deze blog zijn de teksten verzameld op basis waarvan de tien geboden zijn opgesteld).
Pingback: Paus toont groene kant | Groen geloven