Paus toont groene kant

paus Franciscus groenPaus Franciscus spreekt zich uit voor duurzaamheid: kappen van regenwoud is een zonde en beleggen moet duurzamer, zodanig dat milieu en andere mensen (lees de armen) niet worden uitgebuit. Dit mag je natuurlijk ook wel verwachten van een paus die zich Franciscus noemt. Hij koos de naam van de patroonheilige van de dieren en het milieu, omdat die “ons een diep respect voor de hele schepping bijbracht en aanzette tot bescherming van ons milieu, dat al te vaak, in plaats van het goed te behandelen, uit winstbejag wordt uitgebuit.”

10-geboden-voor-milieuDeze uitspraak sluit naadloos aan bij de tien geboden voor het milieu waarmee zijn voorganger paus Benedictus XVI geloof en duurzaamheid verbond. Paus Franciscus zelf is begin dit jaar begonnen met het schrijven van een groene encycliek over de relatie tussen mens en milieu. Ik kijk er naar uit en ben wel benieuwd wat hij daar over zal schrijven. Ik hoop oprecht dat het de 1,2 miljard katholieken en alle andere gelovigen zal inspireren om een levensstijl te ontwikkelen die respect doet aan al het leven op deze Aarde. Want het moet niet bij mooie woorden blijven. Het gaat er uiteindelijk om wat je doet, welke keuzes je maakt, wat je eet, hoe je reist, hoe je woont, bij wat voor soort bank je belegt of je lopende rekening hebt. Groen geloven is duurzaam doen!!

Ik ben heel benieuwd hoe wereldkerk maar ook de (katholieke) kerk in Nederland hier invulling aan gaat geven. Krijgt duurzaamheid bijvoorbeeld meer aandacht in de opleidingen voor priesters en andere voorgangers? Zullen meer kerken zich aansluiten bij de groene kerken? Gaan bisdommen en kerken anders beleggen? Of spelen ook hier andere belangen die zwaarder wegen? In mijn ogen zijn de mooie woorden van de paus, die me uit het hart gegrepen zijn, alleen geloofwaardig als de kerk zelf, van binnenuit, het goede voorbeeld geeft.

Bron: duurzaamnieuws

2 thoughts on “Paus toont groene kant

  1. Het goede voorbeeld geef jij zelf! En proef ik misschien hoge verwachtingen t.a.v. het stuurvermogen van een mammoettanker zoals het Rk-instituut? Inspiratie mag je van een religieus instituut verwachten, de paus voorop. Plaatselijke voorgangers kun je erop aanspreken. En de bisschoppenconferentie is de plek waar je aandacht voor opleidingen e.d. neer kunt leggen. Concrete realisering van meer duurzaamheid wordt gedaan door mensen zoals jij en ik.

  2. De voortdurende aandacht voor het milieu, voor het behoud van de aarde en vooral voor een sobere leefstijl (als voorwaarde voor een gezond geestelijk leven!!) begint z’n vruchten af te werpen. De aandacht groeit in de breedte en in de diepte, zo is mijn indruk.

    Zoals de vaste grond een auto draagt, het water een schip, zo draagt de lucht een vliegtuig. De voorwaarde voor die laatste is echter dat het vliegtuig op snelheid blijft. Als het laatste niet kan, wordt het onbestuurbaar, verliest het hoogte en vliegt het op den duur te pletter. Dit beeld kan dienen als een moderne ‘parabel’ voor het geestelijk leven, maar ook voor een niveau dat moet worden gehaald. Hoe houd je het vliegtuig op snelheid? Dat hangt van de motoren, van de brandstof en het onderhoud van de motoren.

    Volhouden, zorgvuldigheid en vertrouwen. Ik doe mee (zoveel als ik kan).
    F.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s