Wim’s fruitstalletje

Sinds een paar weken koop ik ons fruit bij Wim. Hij heeft een fruitstalletje aan de Langbroekerwetering. De eerste keer dat ik er kwam had hij pruimen voor de jam. Die had hij bij een bevriende pruimenteler uit ’t Goy gehaald. In de nacht ervoor waren al zijn pruimen door de harde regen beschadigd. In één nacht, hup, een hele oogst vrijwel onverkoopbaar geworden. Alles wat nog snel verkocht kan worden is dan mooi meegenomen. Zo helpt Wim die pruimenboer. Wim enthousiasmeert zijn klanten vervolgens om in grote getale jam te maken. En het werkt. Ik had de laatste pruimen uit de kist, nog net genoeg voor zes potjes jam.

Elke keer als ik bij de kraam kom zegt Wim dat hij het zo geweldig vindt dat ik eigen katoenen zakjes meeneem. “Dat zouden meer mensen moeten doen”, zei hij laatst. Sindsdien verkoopt hij mijn katoenen zakjes in de kraam. Dan belt hij op hoeveel hij er al verkocht heeft. Op de eerste dag al acht stuks. Hij was helemaal trots.

fruitstal wim

Vroeger had hij ook zelf een boomgaard, maar die is nu gerooid. Langs de oprit staan nog een paar appelbomen, o.a. Jonagold en Elstar, meen ik mij te herinneren. Hij heeft me alle bomen laten zien en had bij elke boom een verhaal. “Daar is een dikke tak uitgebroken en deze moet ik nu zo gaan snoeien. Deze boom heeft nu heel veel waterloten. Die moet ik er nog af snoeien.” Je merkt aan hem dat hij elke boom kent en elke boom tot zijn recht wil laten komen. Dat is voor mij het mooie aan Wim.

Ik kom graag bij zijn kraam. Het is meer dan alleen fruit kopen. We maken altijd ‘even’ een praatje. Wim zit graag op zijn praatstoel. Van alles komt dan voorbij; van het afvalvrij houden van een stuk weg en bermen langs de Langbroekerwetering tot en met het opknappen van een tuinbankje dat iemand anders dan weer mag hebben. Kortom, Wim is in mijn ogen een man met een gouden randje. Hij maalt niet om pracht en praal, maar staat wel voor iedereen klaar. Daarom koop ik mijn fruit bij hem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s