Onze vriend in Rome

paus-straatnieuwsIk vind het helemaal geweldig, hartverwarmend. Een lachende paus op de cover van Straatnieuws met de titel ‘Onze vriend in Rome’ (Eg woar!). Straatnieuws krijgt voor elkaar waar veel kranten alleen maar van dromen: een exclusief interview met de paus. Dit is tekenend voor de paus en toont zijn authenticiteit. Een interview voor een daklozenkrant wil hij wel doen. De daklozen profiteren daar immers direct van mee; een hogere oplage dus meer inkomsten. Wie zou dit exemplaar willen missen? En dan mag het interview ook nog wereldwijd in andere straatkranten verschijnen. Dit moet toch een geweldige opsteker zijn voor al die straatkrantverkopers, die elke dag ,week in week uit, op hun stekje staan om de krant te verkopen.

Bij ons in Driebergen koop ik altijd een krantje van de verkoopster die op de Traay staat. Normaal verkoopt ze niet het Utrechtse Straatnieuws maar een ander, want ze komt uit Rotterdam. Maar nu had ze een paar exemplaren van dit speciale nummer. En ik was zo gelukkig dat ze er nog eentje voor me had. Het is toch veel leuker om er eentje bij haar te kopen dan via de website; veel persoonlijker. Want ook het praatje is van belang.

paus straatnieuwsverkopen

Marc was mee naar Rome. Trots verkoopt hij de krant en draagt de rozenkrans die hij kreeg van de paus. Foto: NOS

Ik hoop dat dit interview met de paus bijdraagt aan het op een positieve manier zichtbaar worden van al die straatkrantverkopers en -verkoopsters. Ik heb grote bewondering voor ze. Hoe ze weer en wind er elke dag toch maar weer staan en leven van bijna niets. Ik hoop dat meer mensen eens wat vaker stil zullen staan om een krantje te kopen en een praatje te maken. In de loop van de tijd ontstaat er dan toch een band. En ging het niet om verbinding en barmhartigheid? Zijn dat niet de toverwoorden van de paus?

One thought on “Onze vriend in Rome

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s