Klimaattop Parijs

Severn Cullis-Suzuki“Ik ben hier om te spreken namens alle toekomstige generaties. Ik ben hier om te spreken namens de kinderen die honger lijden in de wereld, maar wier roep niet wordt gehoord. Ik ben hier om te spreken namens de talloze dieren die overal op de planeet doodgaan, omdat ze nergens meer naartoe kunnen. Ik ben bang om de zon in te gaan wegens de gaten in de ozonlaag. Ik ben bang om de lucht in te ademen, omdat ik niet weet wat voor chemicaliën erin zitten”

“Ik ben maar een kind en ik heb niet alle oplossingen. Maar ik wil dat u zich realiseert dat u ze ook niet hebt. U weet niet hoe u gaten in de ozonlaag moet repareren. U weet niet hoe u uitgestorven dieren moet terugbrengen. U bent niet in staat bossen terug te brengen waar nu een woestijn is. Als u niet weet hoe u het moet repareren, hou dan alstublieft op met het kapotmaken.”

Het zijn niet mijn woorden, maar die van de twaalfjarige Severn Cullis-Suzuki tijdens haar toespraak op de Top van de Aarde in 1992 in Rio de Janeiro. Ze maakten destijds grote indruk bij de volwassenen in de zaal. Die waren er beduusd van. En eerlijk gezegd, ik ook.aarde brandt op

We zijn nu 23 jaar verder en staan aan de vooravond van de klimaattop in Parijs. De woorden van Severn zijn actueler dan ooit. Laten we hopen dat deze keer de wereldleiders werkelijk inzien dat de reductie van CO2 emissie en afvalproductie van levensbelang zijn; voor de Aarde, voor de mensheid maar ook voor de economie.

We hebben een andere definitie nodig van wat we onder vooruitgang verstaan. Vooruitgang is toch zoveel meer dan alleen maar economische groei. Kun je ‘vooruitgang’ die leidt tot vervuiling en uitputting van de Aarde, die leidt tot sociale onrechtvaardigheid en armoede eigenlijk wel ‘vooruitgang’ noemen? Ik hoop dat de wereldleiders in Parijs, naast het vaststellen van reductiedoelstellingen, ook zullen nadenken over wat we onder vooruitgang verstaan; een vooruitgang voor iedereen en voor alle levensvormen op Aarde en de toekomstige generaties.

Een andere hoop is dat het deze keer niet bij woorden blijft, maar dat er ook daadwerkelijk gehandeld wordt. Daarmee sluit ik me aan bij de woorden waarmee Severn indertijd haar toespraak eindigde: “U volwassenen zegt dat u van ons kinderen houdt, maar ik daag u uit: zorg er alstublieft voor dat uw daden in overeenstemming zijn met uw woorden.”

Om hier aandacht voor te vragen loop ik zondag mee in Amsterdam met de klimaatparade. Loopt u ook mee?

In het filmpje de hele toespraak van Severn Cullis-Suzuki.

 

2 thoughts on “Klimaattop Parijs

  1. Inderdaad, een hartekreet die nog steeds geldt. Ik denk wel ‘ns dat een emotionele oproep meer doet dan alle getallen en statistieken. Die laatste zijn nodig voor een goed beleid, maar om überhaupt tot een beleidsvoornemens te besluiten, moet het hart van ieder bestuurder worden bewogen en des te meer kan dat met de hartekreet van een kind.
    Laten we blijven hopen en ons geduld bewaren.
    F.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s