Wasmiddel

Van de week in de biologische winkel was er een mevrouw die vroeg naar de ervaringen van het wassen met Seepje. De winkelmedewerkster had er zelf geen ervaring mee, zei ze. Dus ik voegde mij maar ongevraagd in het gesprek in en vertelde dat ik nu al een jaar met Seepje was. Voor de bonte was werkt het ideaal. Maar eerlijk gezegd vind ik de witte was er niet helder fris door worden. Daarvoor gebruik ik nu eigen gemaakte wasmiddel van een stuk zeep, soda en water. Hoe maak je dat?

Rasp 50 gram zeep en kook het water. Doe de zeep in een grote pan (minimaal 3 liter) en voeg wat heet water toe. Zachtjes roeren totdat de zeep is opgelost. Voeg meer water toe en 50 gram soda. Vul aan tot 2,5 liter. Nu laat je het wasmiddel een paar uur staan om af te koelen. Het wordt dan uiteindelijk stijf. Dan klop je het los met een staafmixer of garde (gaat wel wat moeizaam). Eventueel kun je wat etherische olie toevoegen voor de geur, maar je kunt ook lekkere citroenzeep kiezen. Giet nu het wasmiddel in lege flessen en klaar is kees. Ik gebruik ongeveer 120 ml wasmiddel per wasbeurt en voeg vaak nog een half kopje baking soda toe voor een stralend resultaat.

wasmiddel panwasmiddel fless 2

Omdat er soda in zit kun je dit wasmiddel niet gebruiken voor de bonte was. Wil je daarvoor ook eigen wasmiddel maken, doe dit dan gewoon zonder soda.

PS Soda niet gebruiken bij een aluminium wastrommel!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s