Onze rommel ligt overal

De Aarde, ons huis, lijkt steeds meer te veranderen in een vuilnisbelt, schrijft paus Franciscus in Laudato Si’. We kunnen alleen maar beamen dat hij groot gelijk heeft. Zelfs de oceanen ontspringen de dans niet. Deze week was weer het volop in het nieuws.

World Press Photo

zeeschildpad-in-net

Foto: Francis Pérez, winnende World Press Photo in categorie natuur

Ik werd getroffen door de World Press Photo die de eerste prijs heeft gewonnen in de categorie natuur. Dan verwacht ik een foto van iets moois, een close up van een bloem of insect, een foto van een dier in actie. Maar ja, dat is natuurlijk geen nieuws. De winnende foto was een foto van een zeeschildpad verstrengeld in een oud vissersnet, gemaakt door de spanjaard Francis Pérez. Zeeschildpadden zijn kwetsbaar, maar vele komen om het leven door visnetten die als ze worden afgedankt (achteloos) over boord worden gegooid.

Plastic op zeebodem

We hebben allemaal wel van de plastic soup gehoord. Eilanden van drijvend plastic, overal in de oceanen. Maar daar blijft het niet. Trouw kopte deze week “Onze rommel ligt nu echt overal.” Zelfs de Marianentrog (11 km diep) in de Stille Oceaan blijkt vervuilt met schadelijke plastics. Hoe komen ze daar terecht? Waarschijnlijk doordat dode, besmette vissen en andere afvalresten naar de bodem zinken, waar ze voedsel zijn voor de kleine schaaldiertjes die daar leven. Het is niet zo verrassend dat dit schadelijk is voor de gezondheid van het diepzeeleven. De gevonden concentraties gifstoffen zoals pcb’s (nu verboden maar zeer slecht afbreekbaar) waren soms schrikbarend hoog. Dit verbaasde onderzoeker Jamieson, maar, zegt hij: “De hoge niveaus van vervuiling laten de verwoestende invloed zien die de mens op lange termijn op Aarde heeft.” Gezien de afgelegen gebieden die vervuild zijn leggen plastics en gifstoffen lange afstanden af.

Zwerfafval

plasticbottlesVoor een deel van het plastic begint die lange tocht bij de plastic flesjes. Op de website van de Plastic Soup Server, Merijn Tinga, las ik dat er in Nederland bijna een miljard kleine petflesjes over de toonbank gaan. Dat is meer dan een flesje per persoon per week. Ongeveer 50 miljoen van de flesjes eindigen hun leven als zwerfafval en een deel daarvan vindt via wind, strand, grachten, kanalen en rivieren zijn weg naar zee. Opruimen van zwerfafval helpt natuurlijk om dit te voorkomen. In Apeldoorn deden ze dit. Leden van 62 verenigingen raapten 403.401 blikjes en flesjes op uit bermen en plantsoenen en verdienden daar een zakcentje mee (5 cent per stuk). Wethouder Sandman
n zei over deze actie: “We proberen Apeldoorners te stimuleren om bewust met zwerfafval om te gaan.” (Duurzaam nieuws, 15 feb). Ik hoop dat hij hiermee bedoelt dat het weliswaar loont om zwerfafval op te ruimen en in te leveren (schone leefomgeving, zakcentje, hergebruik materiaal), maar dat het natuurlijk
veel efficiënter is om de blikjes en flesjes direct te verzamelen en in te leveren, zonder ze eerst buiten weg te gooien.

Statiegeld

Statiegeld op de kleine flesjes en blikjes zou hier enorm bij helpen. Gedragsverandering bij mensen is nu eenmaal het makkelijkst via de portemonnee te realiseren. De verwachting is dat als er 25 cent statiegeld op flesjes en blikjes zit, 90% minder als zwerfafval zal eindigen. Merijn Tinga heeft gister hiertoe een petitie, die ondertekend is door meer dan 56.000 mensen, in de Tweede Kamer aangeboden. Negen partijen hebben ter plekke de motie ondertekend en deze wordt 23 februari in de Kamer ingediend. Tekent u ook voor minder zwerfvuil en een schone zee? Het kan nog via plasticsoupserver. dopper-original-deep-puple-new-smal-360x235En trakteer u zelf eens op een vrolijk gekleurde Dopper of andere fles die lang meegaat. Dan hoeven we al die kleine verpakkingen niet meer te kopen. Uiteindelijk begint een betere wereld toch bij ons zelf. We hoeven niet op de politiek te wachten.

 

cartoon-plastic-afval-len

Trouw, 15 februari 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s