Maak van je tuin een insectenwalhalla

Maak van je tuin een insectenwahalla. Insecten willen niet alleen een plek om te schuilen of te nestelen, zoals kan in het insectenhotel (zie vorige blog), maar ook eten en een plekje om zich voort te planten. Doe daarom mee met de operatie Steenbreek en vervang de tegels eens voor mooie bloeiende planten; voedsel- en waardplanten voor de insecten. Bij een tuincentrum bij ons in de buurt kreeg je een plant als je een tegel inleverde. Een plant voor een tegel, een mooie deal.

 

Onmisbare bestuivers

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op zoek naar nectar vliegen insecten als honingbijen, wilde bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen van bloem naar bloem. Terwijl ze zich tegoed doen aan de nectar bestuiven ze en passant de bloemen, doordat er altijd wat stuifmeel aan hun lijf blijft hangen. Insecten zijn daarmee onmisbaar voor ons eten. Wist u dat 80% van de gewassen door insecten bestoven worden? De achteruitgang van de insecten is dus een bedreiging voor ons eten. Maar het gaat veel verder, het is een bedreiging voor het hele ecosysteem. Minder bestuiving betekent bijvoorbeeld ook minder bessen voor bijvoorbeeld de vogels. Sonne Copijn van de Bee Foundation stelt zelfs dat het voorbestaan van het leven op Aarde afhangt van bijen en andere bestuivers.

“Ons eten, biodiversiteit en eigenlijk het voorbestaan van het leven op Aarde hangt af van bijen en andere bestuivers.”

Groener en fleuriger

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In het buitengebied maar ook in de bebouwde omgeving is er voor de insecten vaak maar weinig voedsel te vinden. Operatie Steenbreek wil daarom mensen enthousiasmeren om hun eigen woonomgeving groener en fleuriger te maken. Je kunt al gauw je ‘steentje’ bijdragen door meer bloeiende planten in je tuin te zetten. Een paar bloeiende planten op het balkon helpen al. Je tuin wordt zo een lust voor het oog. En zeg nu zelf, het biedt toch erg veel vreugde als je buiten zit met bloeiende planten om je heen en je hoort de insecten gonzen en je ziet de vlinders fladderen. Ik kan daar in ieder geval enorm van genieten.

 

Waardplanten

bijen-vlindersNaast voedselplanten hebben insecten voor hun voortbestaan ook waardplanten nodig. Waardplanten zijn planten waarop insecten en vlinders hun eitjes leggen. De meeste vlinders zijn hier heel kieskeurig in. Slechts één soort plant vinden ze goed genoeg. Iedere soort heeft zo haar eigen voorkeur. De dagpauwoog legt haar eitjes bijvoorbeeld op de brandnetel. Het is dus helemaal niet zo erg om in een rommelig hoekje van de tuin wat brandnetels te laten staan. Insecten houden zo wie zo wel van een rommeltje.

 

Welke planten kies je?

Wil je weten wat goede voedsel- en waardplanten zijn en die ook nog voor jou tuin geschikt zijn, kijk dan eens op  ninabel.nl. Op deze website vind je heel veel informatie over de bloemen en welke insecten en vlinders daarop afkomen.

Wellicht ten overvloede: gebruik geen gif bij het tuinieren, want dan is alle moeite voor niets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s