Insectenhotel

Geniet u ook zo van de lente, de warmte van de zon, dat alles weer groen wordt en gaat bloeien? Zodra de vorst verdwenen was en de zon haar warmte deed voelen hoorde ik de insecten alweer gonzen.  Insecten zijn nuttige en leuke beestjes die het echter best wel moeilijk hebben. Wat hulp kunnen ze dus wel gebruiken; een insectenhotel bijvoorbeeld.

 

Wederkerigheid

In Laudato Si’ schrijft paus Franciscus dat de scheppingsverhalen in Genesis ons uitnodigen om de tuin van de wereld te beschermen en te verzorgen. Dat houdt een relatie in van verantwoordelijke wederkerigheid tussen mens en natuur. Zoals elk schepsel hebben de insecten een onmisbare functie in de ecosystemen op Aarde. Ook voor ons zijn ze onmisbaar. Ze dragen zorg voor de bestuiving van vele voedselgewassen en helpen bij het onderdrukken van ziekten en plagen in de landbouw. Mede door die landbouw gaat het echter niet goed met de insecten, maar daarover meer in een later blog. Vandaag wil ik schrijven hoe jezelf kunt bijdragen aan de wederkerigheid waar de paus ons op wijst.

 

Insectenhotel

DSCN0247.JPGDit kun je bijvoorbeeld doen door een insectenhotel te maken voor in de (moes)tuin of op het balkon. Insecten houden erg van rommelige hoekjes, omdat ze daar beschutting kunnen vinden. Veel tuinen zijn in de ogen van de insecten echter veel te netjes. Een insectenhotel kan uitkomst bieden, want dat biedt beschutting en nestelmogelijkheden. Met materialen die deels in de tuin of het bos te vinden zijn, en een beetje handigheid is zo’n hotel zelf te maken. Ideeën en instructies om zelf aan de slag te gaan zijn hier en hier te vinden.

 

Voor ieder wat wils

DSCN0248.JPGDe mooiste hotels hebben meerdere kamers die verschillend zijn ingericht. Insecten houden nu eenmaal allemaal van wat anders. Solitaire bijen, metselbijen en graafwespen willen graag holle stengels van bijvoorbeeld bamboe en riet. Met geboorde gaten in een houtblok, of boomstam zijn ze ook tevreden. Lieveheersbeestjes en gaasvliegen houden meer van houtwol, houtsnippers en schors om tussen te kruipen. Dennenappels zijn trouwens ook gewild. Vlinders stellen prijs op kamertjes die zijn gevuld met dor blad en takjes en zijn afgesloten met een plankje met horizontale spleten. Bij slecht weer kunnen ze daar heerlijk schuilen.

 

Eenkamerhotel

Een heel eenvoudig eenkamerhotel kan natuurlijk ook en is op een kinderfeestje simpel te maken. Verzamel van tevoren lege conservenblikken. Ga met de kinderen op zoek in tuin, park of bos naar vulmateriaal. Holle takken of rietstengels zijn voor dit eenkamermodel het meest geschikt. Laat de kinderen de blikken vullen met de stengels tot deze klemvast zitten. Bevestig een touwtje aan het blik zodat dit horizontaal opgehangen kan worden.

 

Tip

Ik sprak laatst iemand die een eigengemaakt insectenhotel op zijn moestuin had staan. Dat hotel was niet alleen geliefd bij de insecten maar ook bij de vogels die er hun nestmateriaal kwamen verzamelen. Dit heeft hij opgelost door een stuk gaas voor de gevel te bevestigen. Het ziet er wat minder mooi uit, maar de insecten hebben er geen last van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s