Eén voor allen, allen voor één

Morgen is er in Zwolle voor parochiebesturen een werkconferentie Laudato Si’, over geloof, duurzaamheid en toekomst in kerk en parochie. Ik mag daar de workshop ecologische voetafdruk, over gemeenschapsopbouw, verzorgen.

Samenleven

Gemeenschapsopbouw, daar gaat het over in Laudato Si’. De ondertitel ‘over de zorg voor het gemeenschappelijke huis’ verwijst daarnaar. Hoe kunnen we met elkaar (wereldwijd) samenleven met respect voor elkaar, natuur en milieu, zonder verspilling, vervuiling en uitputting?  Er is ons één Aarde gegeven die we moeten delen met alle schepselen en waar we een gemeenschappelijke ecologische verantwoordelijkheid voor dragen. Daarom kunnen we niet als Trump zeggen: “Is jullie Aarde in gevaar? Nou de onze niet?”

Gemeenschappelijk goede

Laudato Si’ maakt duidelijk dat sociale relaties zijn ingebed in vitale en duurzame ecosystemen. Alles wat een negatief effect heeft op ecosystemen of een negatief effect heeft op het evenwicht in de biosfeer, is een verstoring van het gemeenschappelijke goede in de meest fundamentele zin. Wie ontdekt dat hij of zij deel uitmaakt van het web van leven, zich de eigen plaats in en afhankelijkheid van dit web realiseert, ontdekt iets moois. Namelijk dat hij of zij leeft van verbondenheid. En dan is het eigenlijk niet meer dan vanzelfsprekend om een levensstijl te volgen die deze verbondenheid respecteert en versterkt.

ecotuin 1

In de eco-tuin worden ook speciale hoekjes voor insecten en egels gerealiseerd.

Eerlijk Aarde-aandeel

De ecologische voetafdruk is daarbij een hulpmiddel. Je kunt ook spreken over een eerlijk Aarde-aandeel. Door jou eigen Aarde-aandeel met die van het eerlijke Aarde-aandeel te vergelijken kun je bepalen waar jezelf staat. Het valt immers niet altijd mee om zelf in te schatten hoeveel beslag je legt op de draagkracht van de Aarde. Er zijn op internet diverse tests om je eigen voetafdruk te bepalen. Zelf vind ik die van duurzaamheidinactie.nl een van de betere. Deze is namelijk vrij gedetailleerd en geeft ook inzicht in welke mate voedsel of mobiliteit aan jou voetafdruk bijdraagt. Bovendien krijg je tips op welke manier je jou Aarde-aandeel kunt verkleinen mocht die aan de grote kant zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s