Utrechtse Heuvelrug plasticvrij

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug is een bewonersgroep ‘Goed Volk’ actief. Deze groep heeft als ambitie om als gemeente in 2026 plasticvrij te zijn. Nu krijgt ze een grote steun in de rug van de gemeente zelf. Tijdens de algemene ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten op 30 november is een door haar ingediende motie tegen plastic met 99% van de stemmen aangenomen. Er komt nu een landelijke lobby tegen het gebruik van plastic als verpakkingsmateriaal en als wegwerpartikel.

Kraan dicht

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het zou mooi zijn als dit een beweging in de verpakkingsindustrie op gang brengt die eraan bijdraagt dat er minder plastic in de natuur terecht komt. Heel veel mensen zijn op een bewonderingswaardige manier bezig om het zwerfafval, meer dan alleen plastic, op te ruimen. Maar het is dweilen met de kraan open. Het zou geweldig zijn als de plastickraan wordt dichtgedraaid.

Duurzame 100

notenburgers in bdoekMet mijn bijenwasdoeken probeer ik daar ook een steentje aan bij te dragen. De jury van de duurzame top 100 van de Utrechtse Heuvelrug was daar blijkbaar wel gecharmeerd van. Dinsdagavond 11 december werden de drie winnaars van de najaarseditie 2018 in het zonnetje gezet en geroemd wegens hun inspirerende manier waarop ze duurzaamheid handen en voeten geven en dit ook uitdragen. Op de avond werd dit zichtbaar tijdens de vertoning van de filmpjes die Job van Gasselt en Valerie van Til gemaakt hadden van iedere ‘winnaar’.  Samen met Ineke Vrij uit Leersum en Isabel Schoenmaker mocht ik op het podium staan. Daar stonden we dan met drie vrouwen. Daar waren we best wel een beetje trots op. Het is goed om zichtbaar te zijn. Niet zozeer ter glorie van ons zelf, maar om anderen te inspireren en uit te dagen ons te volgen. We zijn allemaal geroepen om te zorgen voor het gemeenschappelijke huis de Aarde.

Bekijk hier mijn filmpje.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s