Van God is de aarde…

Het was een hele bevalling, maar eind september zag het nieuw themanummer in de serie Oecumenische Bezinning ‘Van God is de aarde en al wat daar leeft’, het licht. Het themanummer is geschreven en samengesteld door de projectgroep Theologie Kerk en Duurzaamheid van de Raad van Kerken. Het doel van de brochure is om te laten zien dat duurzaamheid in wezen een levensbeschouwelijk en religieus vraagstuk is en daarmee tot het hart van de het geloof en de kerk behoort. Klimaatverandering en alles wat ermee samenhangt, roept nieuwe vragen op die raken aan ons leven en dus ook aan geloof, theologie en spiritualiteit. De auteurs hopen dat de brochure in vele geloofsgemeenschappen gelezen en besproken zal worden en oproept tot (zelf)reflectie.

 

Voor wie?

Bezinning-60-def-marjoleinHet themanummer is bedoeld voor voorgangers die op zoek zijn naar theologische onderbouwing van de aandacht voor duurzaamheid. Actieve vrijwilligers zullen in de in de brochure spirituele ondersteuning en rechtvaardiging vinden voor het werk dat ze doen. Iedere (christelijk) gelovige kan erdoor geïnspireerd worden om zijn/haar geloof met de nieuwe vragen die op ons af komen, opnieuw te doordenken en door te trekken naar het dagelijks leven.

“Met veel interesse heb ik de uitgave ‘van God is de aarde en al wat daar leeft’ gelezen. Zelf ben ik niet kerkelijk opgevoed. Ik zou mijzelf ook geen christen noemen. Waarom dan toch deze uitgave lezen? Omdat ik het mooi vind om te zien hoe mensen vanuit hun geloof inspiratie opdoen om op een respectvolle en dus duurzame manier met onze gedeelde omgeving (de aarde) om te gaan.”

 

Wat staat erin?

De kern van de brochure bestaat uit een aantal beschouwingen waarin we (ik ben de voorzitter van de projectgroep) laten zien dat duurzaamheid een zaak van levensbeschouwing en spiritualiteit is. De auteurs geven bij een aantal Bijbelse en christelijke noties hun zienswijze weer. Wat betekent het om geschapen te zijn naar het beeld van God, wie of wat is je naaste, waar staat christen zijn voor?

“Een waardevolle brochure met zinvolle inbreng.”

“Een mooie publicatie die helemaal tot de kern van de zaak doordringt, maar op een bijzonder toegankelijke en zeer leesbare manier. Weer een mooie aanwinst voor het denken over dit thema.”

 

Leeswijzer

We hopen natuurlijk dat de brochure toegankelijk is geschreven voor iedereen die zich met het thema geloof en duurzaamheid wil verbinden. Omdat we hopen dat de brochure een weg zal vinden naar vele geloofsgemeenschappen hebben we er ook een leeswijzer bij gemaakt. Hierin staan suggesties voor leesgroepen hoe de brochure te gebruiken. Ook staan er vele voorbeeldvragen bij die in de groepen besproken kunnen worden.

“Wat een geweldig mooie en praktische brochure! Ik hoop dat deze breed verspreiding vindt en veel gebruikt wordt in kerken.”

 

 

Proeverij Groen Geloven

Tijdens het event Groen Geloven op 5 oktober in Zwolle hebben ongeveer 70 mensen bij een proeverij (korte workshop van 20 minuten) al kennisgemaakt met de brochure. In kleine groepjes gingen zij aan de hand van een paar korte teksten en een vraag met elkaar in gesprek. Om het gesprek op gang te helpen schreef ieder voor zich eerst een paar woorden op verschillende briefjes. Die woorden werden vervolgens in gesprek gebracht. Als workshopleider liep ik langs de groepjes en hoorde heel verschillende gesprekken, naar aanleiding van dezelfde teksten en vraag. Dit laat zien hoe veelzijdig het onderwerp is. Twintig minuten was natuurlijk veel te kort. Het was inderdaad niet meer dan proeven. ‘Dat smaakt naar meer’, was een veel gehoorde reactie.

De brochure en de leeswijzer zijn hier te bestellen of te downloaden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s