Heilig boontje?

Opeens zag ik ‘onze Greta Thunberg’, namelijk Lilly, de jonge klimaatstaakster uit Zeist op de televisie. “Hé, dat is Lilly” en de aandacht voor wat ik dacht dat reclame zou zijn, was gewekt. Samen met andere jonge ‘klimaattrekkers’ roept ze in het filmpje van het WNF ons volwassenen op, om beter voor hun toekomst en die van de aarde te zorgen. We moeten het anders gaan doen….

 

Draagvlak

De roep van de jongeren om een toekomst op een aarde die niet oververhit is en met biodiversiteit wordt steeds luider. In Nederland is nu een aantal jongeren van Wageningen naar Den Haag aan het lopen. Onderweg vertellen ze over hun betrokkenheid bij het klimaatprobleem. Ze roepen mensen op, jong en oud, om morgen, vrijdag 27 september, naar Den Haag te komen om daar deel te nemen aan de klimaatmars. In de afgelopen week gingen wereldwijd al miljoenen mensen de straat op. Nu zijn wij aan de beurt. Deze marsen laten zien dat er draagvlak is voor een radicaal klimaatbeleid, met maatregelen die echt zoden aan de dijk zetten. “Waar is het draagvlak? Hier is het draagvlak”, is een veel gescandeerde leus.

 

Geïrriteerd

Het is natuurlijk geen toeval dat deze wereldwijde protesten samenvallen met de VN-klimaattop in New York. Daar hield Greta Thunberg de vergadering een spiegel voor met haar rake speech. De emotie spatte ervan af. “Hoe durven jullie. Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie lege woorden. Mensen lijden. Mensen sterven. Volledige ecosystemen storten in en het enige waar jullie over praten is geld economische groei.” Ze kreeg applaus in de zaal. Maar er zijn ook legio mensen, ook zij die het inhoudelijk met haar eens zijn, die zich door haar geïrriteerd voelen. Ze krijgt veel bagger over haar heen in de (social) media.

 

Heilig boontje

Ze wordt bijvoorbeeld uitgemaakt voor heilig boontje, omdat ze per zeilboot naar New York was gekomen. Heilig boontje zegt waarschijnlijk meer over de zenders dan de ontvangster. Ik heb het voor de zekerheid nog maar even opgezocht. Een heilig boontje is een schijnheilig persoon. Iemand die vaak laat merken hoe goed, vriendelijk, behulpzaam en bescheiden hij of zij is, maar die niet oprecht is – of in ieder geval niet oprecht overkomt. Nu, als er iemand oprecht is en doet was ze predikt, is Greta het wel. Het lijkt me dat die irritatie meer te maken heeft met het besef dat jezelf, ondanks goede bedoelingen, nog steeds te kort schiet.

 

Profetisch

zonnelied franciscusHet is echter van alle tijden dat de boodschapper van ongemakkelijke waarheden wordt aangevallen. Dat hebben de profeten in het Oude Testament ondervonden en ook Jezus heeft dat aan den lijve ervaren. Het is mij ook weleens gezegd dat ik profetisch bezig ben. Ik snapte toen niet helemaal wat daarmee bedoeld werd. Maar ik vermoed dat het alles te maken heeft met de oproep om het anders te doen. Dat je hiervoor uit je comfortzone moet komen. Dat je niet alleen naar de ander kunt wijzen, maar ook zelf je gedrag moet veranderen. We dragen allemaal een zekere verantwoordelijkheid voor onze Aarde, met al wat er leeft. Graag sluit ik af met een voorbede die afgelopen zondag werd gelezen tijdens een themaviering ‘blij en bezorgd om de schepping’ in de Stephanuskerk in Meppel.

Bidden wij voor onze planeet aarde en al haar bewoners. Dat het besef mag groeien dat onze aarde kostbaar is, en kwetsbaar. Dat mensen, landen, en regeringsleiders gezamenlijk de problemen die de aarde bedreigen voortvarend aanpakken. En dat wij mensen zelf ook ons eigen gedrag en leefwijze versoberen en veranderen om de aarde leefbaar te houden voor vele generaties na ons. God wij bidden U, geef ons daartoe de kracht en de moed.

2 thoughts on “Heilig boontje?

  1. Het is een vraag of Greta iets kan bereiken. De reacties zijn heel verschillend. Inhoudelijk heeft ze gelijk (ofschoon zeer versimpeld!), maar menigeen die zich aan haar ergert, zal zich verdedigen met de kwalificatie van een obstinate tiener. Ja, en zo komt ze ook over! Het is een vraag of ze de tekst zelf schreef en of ze beseft dat ze in onze cultuur(!) weliswaar recht van spreken heeft maar als 16 jarige geen echt gezag heeft. “Ze hoort op school te zitten,” was een van de commentaren. Eerlijk gezegd dacht ik dat ook; kom kom, lieve kind, laat je eerst behoorlijk opleiden. Zo is het een vraag of ze, als je eenmaal volwassen is, nog leeft met dezelfde ambities. Frans Verhaar (psycholoog).

  2. Omdat de inhoud van de boodschap van Greta zo sterk omhuld is door een mix van boosheid en verdriet roept dit mijn inziens irritatie en commotie op. Niet alleen vanwege het appel dat op de ander wordt gedaan, maar mogelijk ook door een gevoel van compassie naar haar toe, de zorg om wat al die sociale druk en pestgedrag met haar kan gaan doen.
    Haar kwetsbaarheid maakt haar krachtig maar op haar leeftijd, waarin identiteitsontwikkeling plaats vindt, mag je je afvragen of je haar (ook gezien haar autisme) meer in bescherming mag nemen. De vergelijking met profeten en Jezus begrijp ik, maar enige voorzichtigheid is op zijn plaats omdat het hier om een kwetsbare jongere gaat (verpleegkundige, specialisatie autisme).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s