Noveen Laudato si’ week, dag 1

Paus Franciscus nodigt christenen overal ter wereld uit om van 16 t/m 24 mei 2021 Laudato Si’-Week te vieren. Dit vanwege de afsluiting van het Laudato si’-jaar. De visie van onderlinge verbondenheid van Laudato Si’ is juist nu bijzonder actueel. We bevinden ons midden in een mondiale coronacrisis. Deze raakt allen, vooral de meest kwetsbare mensen. We zijn als mensheid met elkaar verbonden en alleen door samen te werken kunnen we het hoofd bieden aan deze crisis.

De Laudato Si’-Week telt in feite negen dagen. De Konferentie Nederlandse Religieuzen nodigt u uit om tijdens de Laudato Si’-Week deel te nemen aan dit speciale noveengebed. Geïnspireerd door de evangelielezingen volgens het katholieke leesrooster heeft elke dag een eigen thema, een korte tekst uit Laudato Si’, een korte overweging en een gebed.

Kijk voor meer informatie over deze week op: https://laudatosiweek.org/ 

Kijk hier naar de videoboodschap van paus Franciscus

EN_LS-Week-Logo_2021_LSW-1280x421

Zondag 16 mei, zorg en verwondering

 

Dagelijks openingsgebed

Kom, Heilige Geest,
vervul ons hart met uw goedheid en genade,
ontsteek het vuur van Uw liefde in ons.
God van liefde, we bidden U
dat onze liefde voor U mag groeien,
zodat wij recht doen en ons laten raken
door de schreeuw van de armen
en met eerbied en zorg omgaan met uw schepping.
Door Christus, onze Heer.
Amen

 

Uit de evangelielezing van deze dag

“Ik heb hun uw woord doorgegeven, en de wereld is hen gaan haten, want ze zijn niet van de wereld, zoals Ik niet van de wereld ben. Ik vraag U niet hen uit de wereld weg te nemen, maar hen te behoeden voor de macht van het kwaad. Zij zijn niet van de wereld, zoals Ik niet van de wereld ben. Maak hen toegewijd aan U in de waarheid; uw woord is waarheid.” (Joh 17, 14-17)

 

Tekst ter overweging

“Er kan geen gevoelsmatige intieme band met de andere wezens in de natuur bestaan als ons hart niet tegelijk teder, meelevend bezorgd is voor mensen.” – Laudato Si’ 91

“Alles is met elkaar verbonden”, we voelen en ervaren het in deze nieuwe crisis eens te meer. De crisis laat bij velen hun sociale gevoel spreken, er is een grote verbondenheid zichtbaar in de creativiteit die de crisis oproept. Meer nog dan hoeder, zijn we geroepen om medeschepper te zijn. Dat wil zeggen: ons steentje bij te dragen in elke crisis opdat we de aarde de vorm geven zoals God die wenst.

De coronacrisis is misschien eens te meer een prikkel om onze verantwoordelijkheid voor de schepping als schepping op te nemen: een ruimte waar we Gods droom delen met andere levende wezens, verbonden in een grootse ecologie.”

(Uit een overweging van Walter Ceyssens sj op 20 april 2020., Ignis)

 

Slotgebed

Schepper God,
wij danken U voor uw schepping in haar diversiteit en schoonheid.
Wij bidden U dat we U nederig mogen dienen
en met eerbied leren omgaan met alles wat U heeft gemaakt.
Vergeef ons voor die momenten dat we uw prachtige aarde hebben beschadigd
of meer hebben genomen van de gaven van uw schepping dan wij nodig hebben.
Mogen wij open staan voor de schreeuw van de aarde en de schreeuw van de armen,
dat wij ons laten raken en stappen zetten om uw schepping te behoeden en bewaren.
Wij vragen U dit in de naam van Jezus, onze Heer.
Amen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s