Klimaatwaken

Klimaatverandering en het in rap tempo uitsterven van planten en dieren bedreigen de leefbaarheid op aarde. Eigenlijk zeg ik dat verkeerd. Het is ons gigantische consumentisme en hoe we met de natuur omgaan, die de leefbaarheid op aarde bedreigen. Onze manier van leven is ‘een klap in het gezicht van God’, zoals een priester het stelde. Door de schepping te schaden, doe je ook de Schepper geweld aan. Paus Franciscus zei het, in het kader van de Laudato si’ week, wat poëtischer. “Ieder jaar ziet duizenden planten- en diersoorten verdwijnen. De meesten sterven uit door menselijke activiteiten. Zij kunnen God niet meer loven door hun bestaan of hun boodschap aan ons overbrengen. Dat recht hebben we niet.”

tweet biodiversiteit paus

Kantelpunt?

Nu een jaar geleden, dacht ik echt dat er een kantelpunt bereikt was in het denken over hoe we de samenleving en economie vorm wilden geven na de coronacrisis. Die moest socialer, duurzamer en groener zijn. Aan herstelplannen zouden eisen voor duurzaamheid gekoppeld worden. In de verkiezingen speelde het klimaatbeleid echter nauwelijks een rol. De uitslag van de verkiezingen stelde teleur op het gebied van duurzaamheid en het ontbreekt nog steeds aan een visie op systeemverandering. De ‘staatssteun’ ging vooral naar de KLM. De hoop op een kantelpunt in het denken bleek te voorbarig. Het lijkt erop dat de politiek en het bedrijfsleven zo snel mogelijk terug willen naar het normaal van economische groei als doel op zich.

Waken

Om er voor te zorgen dat de klimaatcrisis als hoogst urgent op de politieke agenda wortelschiet wordt er gewaakt voor het klimaat. Een groeiende groep klimaatwakers waakt overdag bij het Catshuis en ’s nachts thuis online. Ze willen dit de gehele formatieperiode volhouden. Afgelopen week werd er al 1000 uur onafgebroken gewaakt. De klimaatwakers vragen de formerende partijen om de hoop op een leefbare aarde niet te laten uitdoven. De wake wordt ondersteund door heel veel diverse organisaties.

klimaatwake 1

Ik vind dit een hele mooie manier om de ongerustheid omtrent het ‘klimaatbeleid’ kenbaar te maken en blijvend onder de aandacht te houden. De politici die deelnemen aan de formatie worden elke keer als ze in het Catshuis vergaderen weer herinnerd aan de urgentie van de klimaatcrisis. Het sprak voor mij van zelf om ook een shift voor mijn rekening te nemen. Het is maar een hele kleine moeite om bij te dragen aan de zorg voor ons gemeenschappelijke huis. Vorige week was voor mij de eerste keer. Samen met Michiel, die al vaker waakte, heb ik van 17.00 tot 20.00 uur voor het hek van het Catshuis gezeten.

Mooie gesprekken

klimaatwake 2We boften, want het was mooi weer. Ik kende Michiel niet, maar we hebben mooie gesprekken gehad. Over wat we zoal doen om meer mensen bij de transitie naar duurzaamheid te betrekken. Dat gaat in hele kleine stapjes, is onze ervaring. Zo vertelde Michiel dat hij zo nu en dan een rondje over de markt organiseert langs kramen waar je onverpakt producten kunt kopen en ze niet gek staan te kijken als je met je eigen potjes of zakjes aan komt. Of een boottochtje door de grachten waarbij plastic wordt gevist. Kleine groene projectjes in de buurt, waarbij je de gemeente vraagt of je als een paar buren de boomspiegels mag onderhouden.

Een paar keer werden we aangesproken door mensen die vroegen wat we deden. Dan ontstonden er hele leuke gesprekken. Wij troffen alleen mensen die de wake een positief initiatief vonden. Een jong stel vertelde dat ze zoveel mogelijk op de fiets doen, geen vlees eten en ze vroegen ons wat ze nog meer konden doen. Anderen hoopten, net als wij, op een progressief klimaatbeleid met visie en de daarmee samenhangende fundamentele keuzes die dan gemaakt moeten worden. De drie uur waren voorbij voordat we het in de gaten hadden. Ik ga zeker nog een keer.

Adopteer een nacht

Maar u kunt ook meedoen. Om het waken de hele formatieperiode vol te houden worden nog veel meer klimaatwakers gevraagd. Zou het niet mooi zijn om als geloofsgemeenschap, vriendengroep of koor een nacht te adopteren? Samen waken, ieder vanuit zijn of haar eigen kamer. Een kaars branden, samen bidden of zingen. Het lijkt me heel mooi om te doen. Op de website de klimaatwakers kunt u zien hoe u zich hiervoor kunt aanmelden. Hier is ook te vinden hoe je je voor een shift van drie uur overdag kunt aanmelden, samen of alleen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s