Door de wereld gaat een woord

Door de wereld gaat een woord, klonk afgelopen zondag als slotlied in de Nicolaaskerk in Haren. Daar zong ik, samen met mijn vader, als gastcantor. ‘Het woord’ neem ik mee naar Driebergen. Daar zingen we het aanstaande zondag als openingslied in de Sint Petrus’ bandenkerk, waar ik dan voor mag gaan.

Het was een wens van mijn vader, om eens samen te zingen op zondag bij hun in de kerk. Hij zingt daar als cantor, en soms oefende ik met hem mee als ik bij mijn ouders was. Dat samen werd een koortje van vier. We hebben er alle vier van genoten. Met vier zingt het toch wel veel fijner dan met twee.

 

Weer samen zingen

Dat was ook te horen, getuige het welkomstwoord van pastor Oosting. “Ik weet niet hoe het u verging toen u vanochtend de kerk binnenkwam, maar ik kwam binnen terwijl de cantors aan het oefenen waren en ik voelde al echt een stukje van, aah, het kan weer. We mogen alweer met z’n vieren zingen en het klonk zo prachtig.”

Voor mij was het extra bijzonder omdat ik daar naast mijn vader zong, in de kerk van mijn jeugd, waar ik goede herinneringen aan heb. Ik ben er gedoopt (herinner ik me niet), ik heb er mijn eerste communie gedaan (herinner ik me wel, we zongen sjaloom voor al wat leeft, de merel en zijn ochtendlied) en ik heb er gezongen in het jeugdkoor (middelbare school leeftijd). Een van de oud koorleden was ook in de kerk, en het was zo fijn om elkaar na jaren en vele kerstkaarten weer echt te ontmoeten op het kerkplein. De ‘koffie’ was ‘al koud’ toen ik thuis kwam.

 

cantors Haren 4 juli uitsnede

Kom in beweging

Maar goed, nog even terug naar de viering. In Haren is het gebruikelijk dat de voorganger een voorstel doet voor de liederen, met keuzemogelijkheden. De cantors mogen dan hun voorkeur aangeven. Het was verwarmend dat ik ook in dat proces betrokken werd. Toen het voorstel via de mail bij mij binnenkwam was ik de viering van 11 juli aan het voorbereiden. Ik had net ‘Door de wereld gaat een woord’ als openingslied bedacht. Ik kreeg een kippenvelmoment toen ik het lied bij de keuze voor de slotliederen voor 4 juli zag staan. Het kon niet anders dan dat het slotlied moest worden. Iedereen was daar gelukkig mee.

“Ik hoop dat het woord mensen in beweging zet,” schreef pastor Oosting me terug. Daarmee gaf ze mij het thema voor 11 juli, ’Kom om in beweging’ Beide zondagen gaan over profeten die mensen oproepen om zich te bekeren. ‘Profeten zijn mensen die de werkelijkheid van vandaag toetsen aan het ideaal wat God voor ogen houdt’, zei ze in haar welkomstwoord. In haar overweging ging pastor Oosting in op de klimaatcrisis. Dat we ons vaak verschuilen achter uitvluchten, om maar niet in beweging te hoeven komen. “Het is zo’n groot probleem, op mijn eentje kan ik niets. […] Het is waar, we maken deel uit van een groter geheel. En je kunt het hele systeem niet in je eentje veranderen, maar dat neemt de verantwoordelijkheid voor je eigen inzet, je eigen gedrag niet weg!”

U begrijpt, het was een overweging naar mijn hart. Wilt u hem helemaal lezen? Dat kan hier. Ik neem het woord mee naar Driebergen en hoop dat het woord mensen in beweging zet of bemoedigt om door te gaan als ze al onderweg zijn. Door de wereld gaat een woord, en het drijft de mensen voort.

De hele viering is tot 4 juli 2022 terug te zien en te horen via deze link.

 

De overweging van mijzelf van 11 juli zal na de zondag op deze website geplaatst worden onder het tabblad overwegingen.

Op dinsdag 5 oktober geef ik een lezing Groen Geloven in Haren.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s