Wandel voor een ander

Vorig jaar heb ik met veel plezier meegedaan aan de virtuele wandeltocht door Afrika. Dit jaar organiseert de Vastenactie een wandeltocht door Latijns-Amerika, om geld in te zamelen voor mensen in Guatemala en Brazilië, die bedreigd worden in hun landrechten. Dagelijks worden mensen uit hun huizen gezet omdat er een palmolieplantage moet komen of een waterkrachtcentrale. Vastenactie zamelt geld in voor juridische bijstand, maar ook voor zaaigoed en materialen zodat mensen een nieuw bestaan kunnen opbouwen.

Virtueel wandelen

Voor corona organiseerde Vastenactie in de week voor Palmpasen een driedaagse pelgrimstocht in Nederland. De afgelopen twee jaar kon die niet doorgaan. Toen is de virtuele pelgrimage door het ‘doel’continent geboren. Je wandelt in de vastentijd wanneer en waar het jou uitkomt, zover als jij wilt, alleen of samen met een ander. De kilometers vul je in op een speciale website. De kilometers van iedereen worden bij elkaar opgeteld voor de ‘afgelegde virtuele weg’. Op de website kun je ook foto’s en verhalen op plaatsen. Zo ontstaat er toch enige verbondenheid tussen de deelnemers.

Virtuelewandeltocht2022

Foto: Vastenactie

Via de vastenactie ontvang je wekelijks een bericht met daarin een update over ‘waar we zijn’. Er wordt verteld over het land waar we doorheen lopen; over de landschappen, de flora en fauna, de mensen die er wonen. De vaak persoonlijke verhalen gaan over de problemen waar de mensen mee te maken hebben, hoe ze daar mee omgaan en wat er met onze hulp gedaan kan worden.

Deze combinatie van wandelen, een website en nieuwsbrieven bleek een gouden formule. Vorige jaar hebben we samen 34.000 km gewandeld en € 24.000 ingezameld. Want het is wel een sponsortocht. Om mee te wandelen wordt € 25,00 gevraagd. Daarnaast kun je je laten sponsoren of, als je zelf niet meewandelt, iemand anders sponseren. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat lees je hier.

Verbondenheid

Latijns-AmerikaDit jaar gaan we lopen in Latijns Amerika. We hebben ruim 30.000 km voor de boeg. We beginnen op woensdag 2 maart in Guatemala. Via onder andere Brazilië, Argentinië zakken we af naar het zuiden en om vervolgens via Chili en Bolivia weer naar het noorden te gaan.

Het belooft een avontuurlijke tocht te worden. We lopen door de tropische oerwouden van Panama, over de gevaarlijkste weg ter wereld in Bolivia en maken kennis met de Inca’s en hun eeuwenoude cultuur. Maar het belangrijkste is dat we de verhalen horen van de mensen die er wonen, waardoor we ons verbonden kunnen voelen met hen.

We wandelen voor hen, voor hun landrechten. In Nederland moet er heel wat gebeuren voordat land onteigend wordt en wordt de eigenaar uitgekocht, die ontvangt geld en of krijgt een andere plek aangeboden. In Guatemala en Brazilië worden de mensen zomaar van hun land verdreven als een onderneming of de overheid hun oog heeft laten vallen op hun kostbare grond waar ze wonen en van leven. Ze hebben dan eigenlijk niks meer. Vastenactie wil deze mensen ondersteunen met juridische bijstand, maar ook met materialen en zaaizaad om op een andere plek weer een nieuw bestaan op te kunnen bouwen.

Geen ver van mijn bed show

Ik loop weer mee, omdat ik het zo onrechtvaardig vind dat mensen zomaar hun land en daarmee hun leven kwijt kunnen raken, door de macht van grote bedrijven. Het lijkt een ver van mijn bed show, maar dat is het niet. Voor de palmolie of soja in producten die ik consumeer kunnen dus zomaar mensen van hun land verdreven zijn. Ik probeer dan wel zo min mogelijk van dat soort producten te gebruiken, maar dat lukt me nooit helemaal. Dan is het minste wat ik kan doen, een klein steentje bijdragen, aan de hulp die vastenactie kan geven. En is het niet helemaal mooi dat je dat kunt doen door gewoon te wandelen en te genieten van de natuur om je heen? Sluit u aan? Als u zelf niet wandelt kun u mij (of eigenlijk de mensen in Latijns Amerika) sponseren via mijn digitale collectebus.

One thought on “Wandel voor een ander

  1. Pingback: Wandel voor een ander – R.K. Parochie Sint Maarten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s