Onzekere (jaarge)tijden

Vorige week nam ik deel aan de online conferentie ‘Politiek van Hoop’. Voordat de conferentie echt begon konden we genieten van muziek. We hoorden een deel uit de (onzekere) vier jaar getijden van Vivaldi. Muziek met een boodschap.

Het valt me op dat in de kunst klimaatverandering en aanverwante thema’s steeds vaker opduiken. Op die manier dragen kunstenaars, ieder op hun eigen manier, bij aan de bewustwording en het gevoel van urgentie. Vorige week schreef ik over het gedicht Earthrise van Amanda Gorman. Fotograaf Kadir van Lohuizen weet met zijn indringende foto’s en boeken de effecten van klimaatverandering overal ter wereld dichterbij te brengen. Deze keer was het muziek met een klimaatboodschap.

Onberekenbaar

Wie kent niet de vier jaargetijden van Vivaldi? Als ik het hoor, zing ik in mijn hoofd mee. Met de versie van de onzekere vier jaargetijden lukt dat niet meer. De muziek wijkt onverwacht af van de oorspronkelijke melodie en ligt vaak niet zo lekker in het gehoor, maar schuurt en wringt. Het klinkt soms heel onheilspellend, maar anders dan het origineel; ongemakkelijker. De onzekere vier jaargetijden (uncertain four seasons) is een resultaat van een project waarbij gedacht werd “Hoe zou Vivaldi het nu geschreven hebben?”

Het is nu 1,6 °C warmer op aarde dan toen Vivaldi de vier jaar getijden schreef. Dat heeft niet alleen consequenties voor de seizoenen, maar ook voor al het leven op aarde, want alles hangt met elkaar samen. Als de lente eerder begint, nu ongeveer 8 dagen, dan moeten de bloemen, de insecten en de vogels zich daaraan aanpassen. De zomers kennen langere perioden van hitte en droogte, maar ook extreme regenval. Het is allemaal terug te horen in de muziek, de stilte, de heftigheid, maar ook het onberekenbare het onverwachte.

In diverse steden is het stuk uitgevoerd. Zo is er een versie Amsterdam, maar ook een versie Berlijn. Ik wens u veel luisterplezier.

One thought on “Onzekere (jaarge)tijden

  1. Pingback: De oorlog in Oekraïne zal ook haar gevolgen mee brengen voor het klimaat | Marcus Ampe's Space

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s