Wandelend Bosk in Leeuwarden

In het boek ‘De koning van Katoren’ van Jan Terlouw schuifelen de kerken er lustig op los. Schuifelende kerken zult u in Leeuwarden niet aantreffen, maar wandelende bomen kunt u daar deze zomer zomaar tegenkomen.

“Als bomen kunnen wandelen, kunnen mensen veranderen” is de slogan van dit ambitieuze kunst-, cultuur- en inspiratieproject Bosk, dat nog duurt tot 14 augustus. Twaalfhonderd bomen wandelen 100 dagen door Leeuwarden. Daarvoor krijgen ze hulp van vele vrijwilligers die de bomen, voorttrekken.

Verandering

Wie begin mei in Leeuwarden uit de trein stapte werd verrast. Het stationsplein was omgetoverd in een tijdelijk bos. Daar zag je volgens Bruno Doedens, landschapsarchitect, kunstenaar en initiatiefnemer van het project, meteen wat bos met de omgeving en mensen doet. “Het mooie is dat dit bos alles zachter maakt. Mensen lopen langzamer en hebben een glimlach op hun gezicht. Ik zag de eerste merel al op een van de takken zitten” (Trouw, 9 mei 2022).

“Als bomen kunnen wandelen, kunnen mensen veranderen.”

Met de wandelende bomen wil Bosk aanjager zijn voor een duurzame samenleving en richt zich daarom op verandering. Verandering is nodig, omdat we hopeloos vastlopen in de huidige maatschappelijke en economische orde. “De mensheid is een rupsje-nooit-genoeg dat de aarde enorm heeft belast”, stelt Boelens. “De vervuiling van water, bodem en lucht neemt toe en veel diersoorten zijn verdwenen.” Daarom hebben we nieuwe verhalen nodig; verhalen over ons zelf en de verbinding met de aarde.

Bomen verbinden

Bosk speelt in op de verbeeldingskracht. “Wat leren we van bomen?” Vele muzikale en beeldende kunstenaars nemen het publiek deze zomer op een speelse en serieuze wijze mee met deze vraag. Bij het woord verbeeldingskracht moest ik denken aan “Als een boom ben je wortelend waar water stroom, vol van vrucht en blad dat niet zal dorren.” (Naar Psalm 1 zoals wij die zingen in het koor). Bomen verbinden aarde en hemel. Hun wortels gaan diep en wijd de grond in en vormen daar een complex netwerk met andere bomen, schimmels en andere bodemorganismen. Hun takken spreiden zich hoog en wijd uit in de lucht, ze reiken naar de hemel. Bomen,……. longen van moeder aarde, geplant door God, bedreigd door de mens. Kan het beeld, het gevoel van ‘als een boom zijn’ ons helpen om ons meer met de aarde te verbinden?

“Als een boom ben je wortelend waar water stroomt”

Groene theologie

De kerken in Leeuwarden hebben zich ook aangesloten bij Bosk. Zij werden geïnspireerd door de thema’s verandering en verbinding die zo mooi aansluiten bij groen geloven. Als het om duurzaamheid gaat kunnen het bijbels wereldbeeld en de bijbelse verhalen ons helpen, als je die tenminste leest met een ‘ecologische bril’. De theologie is over het algemeen sterk verengd tot een wetenschap die over God en de mensenwereld gaat. Groene theologie of ecotheologie is de herontdekking dat theologie moet nadenken over de aarde en heel de kosmos (Groene Theologie, Trees van Montfoort). Dit levert hernieuwde inzichten over de relaties tussen God, mensen, de aarde en alle niet menselijke schepselen. In de Bijbel heeft God een relatie met alle schepselen.

Spiritueel programma

Samen met Trees van Montfoort, is er een uitgebreid programma samengesteld: lezingen, vieringen, activiteiten en een tentoonstelling. Op 20 juli zullen Bouwe de Boer en ik samen een avond verzorgen over de energietransitie. Bouwe benadert de technische kant en ik de spirituele “Als een boom ben je….” en praktische kant; wat kun jezelf doen?

Hier kunt u de flyer voor het programma van de kerken downloaden: flyer_Geloven in Leeuwarden – Bosk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s