Groene exegese

Als ik in Driebergen in de katholieke Sint Petrus’ banden mag voorgaan leg ik vaak de link met de ecologische crises: klimaatverandering, verlies van biodiversiteit enzovoort. Ik probeer de verhalen dan niet vanuit het gezichtspunt van de mens te lezen, maar vanuit het gezichtspunt van heel de schepping. En ze te bevragen vanuit vragen rond duurzaamheid. Ik heb gemerkt dat je dan op andere thema’s uitkomt of begrippen als solidariteit en gerechtigheid veel breder kunt toepassen dan alleen op mensen. Deze manier van lezen en interpreteren mag je misschien wel ‘groene exegese’ noemen. Ik doe dat natuurlijk op een theologisch lekenniveau. Daarom ben ik wel heel benieuwd naar de serie webinars die het Nederlands Vlaams Bijbelgenootschap deze herfst aanbiedt.

patrick-hendry-1147949-unsplash

Afbeelding Patrick Hendry http://www.unsplash.com

Wat leert de Bijbel ons over schepping, natuur en het leven op aarde tegen de achtergrond van de ecologische crisis? U kunt dit ontdekken in de vijf webinars die het Nederlands Vlaams Bijbelgenootschap, NBG, deze herfst aanbiedt. Levert groene exegese andere vragen en inzichten op, rondom de grote vragen van vandaag? In de webinars is er ook aandacht voor de vraag: hoe kun je samen met kerkleden groene thema’s oppakken. Uit ervaring weet ik dat dit inderdaad helemaal niet zo makkelijk is.

De webinars zijn vooral gericht op theologen en voorgangers, maar lijken ook interessant voor iedereen die zich wat meer wil verdiepen in de relatie geloof en duurzaamheid. Voor kerkleden komt er ook een inspirerend boekje: Bijbel en duurzaamheid. Hierin vindt u een bijbelleerplan, gespreksstof voor kringen en kindermateriaal.

De webinars zijn gratis en worden op de maandagen gegeven van 10.00 tot 11.00 uur. De eerste is op 17 oktober. Hier vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden. Ik heb me in ieder geval opgegeven. Het lijkt mee heel interessant en hoop er veel te leren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s