Verspillingsvrije week

Wees geprezen mijn Heer, door onze zuster moeder aarde, die ons voedt en leidt en allerlei vruchten voortbrengt, bonte bloemen en planten. Dit is een strofe uit het Zonnelied van Franciscus van Assisi. Helaas bereiken veel van die vruchten ons bord niet en belanden ze voortijdig al op de composthoop, in de vergister of worden ze afgewaardeerd als veevoer. Of ze verdwijnen als restjes in de kliko. Deze week is het de zogenaamde verspillingsvrije week, waarin we worden uitgedaagd om geen voedsel weg te gooien. En die aandacht is nog hard nodig.

Toen ik een jaar of zeven geleden een pubquiz over de ecologische voetafdruk maakte was één van de vragen ‘Hoeveel kilo voedsel wordt er in de huishoudens per persoon per jaar weggegooid?’ Het goede antwoord was toen 47 kilo. Nu, luidt het antwoord 34 kilo, of misschien zelfs nog wat minder, want dit gaat om 2019. We gaan dus de goede kant op. Maar als je dan leest dat als we deze week geen voedsel verspillen dit 23 miljoen goede maaltijden bespaart en dat niet alleen, het scheelt ook ruim 40 miljoen kg CO2-uitstoot.

Doodzonde

verborgen water in voedsel 2

Uit: De verborgen impact van Babette Porcelijn.

Voedsel weggooien is natuurlijk zonde van het geld, het grondgebruik, het water, de arbeid die in de productie is gaan zitten, de energie die daarvoor en voor het transport en koeling nodig was. Maar naast een financiële waarde heeft voedsel ook een intrinsieke waarde, een waarde van zichzelf. Daarom vind ik dat we met respect met de vruchten van de aarde, die we als een gave van God mogen zien, om moeten gaan. Een wortel doet er acht weken over om te groeien en lekker van smaak te worden. Die verdient het om opgegeten te worden om te kunnen doen waarvoor die bedoeld is: het voeden van de mens. Wij zijn de wortel verschuldigd om die met smaak en aandacht te eten. En als we ons realiseren dat er zoveel mensen op de Aarde zijn die te weinig hebben, wiens oogsten mislukken door klimaatverandering of anderszins, dan staat voedsel verspillen gelijk aan een doodzonde.

Wat kun je zelf doen?

Begin deze week kwam de nieuwsbrief ‘Het kan wel’, met een poll: “ Ben jij goed in creatief koken met restjes om voedselverspilling tegen te gaan?” Ik heb maar ‘ja’ ingevuld, maar eigenlijk ben ik helemaal niet creatief daarin. Meestal warm ik een restje de volgende dag op als lunch, simpel en lekker. Maar goed, voor wie het creatiever wil doen, komt de website van de verspillingsvrije week met een gratis receptenboekje. BN’ers delen daarin hun restjesrecepten.

burger in bijenwasdoek

Eigen gemaakte vegetarische burgers kun je invriezen in bijenwasdoek.

Wat mij betreft begint het voorkomen van voedselverspilling in het huishouden bij minder kopen en koken. Mijn strategie: Kijk wat er nog in huis is wat deze week op moet, stem daar je maaltijden op af, bedenk wie er wanneer mee eet en maak dan een boodschappenlijstje en hou je er (min of meer) aan. Ik schrijf, min of meer. Want deze aanpak staat wel op spanning met aanbiedingen (ik kijk nooit van te voren, maar dat zou je natuurlijk wel kunnen doen via internet of zo), of met kortingen op voedsel dat is afgeprijsd vanwege de uiterste verkoopdatum, of THT datum (tenminste houdbaar tot, maar meestal wel langer). Dan kun je iets wat op je lijstje stond misschien vervangen voor wat anders.

Hier volgen nog een aantal links/apps die misschien nog kunnen helpen. Volgens mij zijn het allemaal apps voor de mobiele telefoon en daar ben ik niet zo van. Ik heb ze zelf dus niet uitgeprobeerd.

Verspillingsvrij Coach App

Too good to go

ah.nl/overblijvers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s