Ode aan de natuur

Een paar weken geleden, bij een lezing in Leersum, ontmoette ik Hannelieke van de Beek. We raakten aan de praat en het gesprek kwam al gauw op haar werk als kunstenaar. Ze maakt onder andere wandkleden waarbij ze verschillende materialen en technieken combineert, zoals fotografie, schilder- en borduurwerk. Ze laat zich daarbij inspireren door de natuur. Nu heeft ze een expositie ‘Ode aan de natuur’ in Wijchen. Ik was erg benieuwd en ben eens gaan kijken.

Meteen het eerste doek ‘Luchtspiegeling’ raakte mij van binnen. Het was alsof ik weer terug was op het strand van Schiermonnikoog. Ik ervaarde het gevoel van ruimte dat je zo kunt hebben op het strand. Waar het wondere schouwspel van lucht, wolken, licht en water en de ribbels in het zand je in vervoering kunnen brengen. Waar je het mysterie van God kunt voelen. Hoe vaak heb ik dat niet in een foto proberen te vangen. Het is mij nooit gelukt. Dat moet je natuurlijk ook helemaal niet willen. Je kunt op zo’n moment beter stil staan en het allemaal diep op je in laten werken.

IMG_20221016_152934

Luchtspiegeling door Hannelieke van de Beek. (Op deze foto lang niet zo mooi als in het echt).

Bezieling

Het is Hannelieke wel gelukt om iets van dat mysterie door dit kunstwerk te laten uitstralen. Het doek weerspiegelt de bezieling die Hannelieke erin heeft gelegd toen ze het maakte, creëerde. Dat voel je (of kun je voelen) en dat maakt haar werk zo bijzonder en mooi. Nog mooier en betekenisvoller wordt het als je de verhalen achter de doeken hoort. Hoe ze tot het idee kwam en wat er tijdens het maakproces allemaal gebeurde. Dat dingen gaandeweg een andere, vaak diepere, betekenis kregen. Op haar website schrijft ze:

“Inspiratie vind ik in mijn verwondering over de hele wereld dichtbij en ver weg. In natuur, landschap en ontmoeting met mensen ervaar ik tegelijkertijd het mysterie van de Bijbel. […] Beelden ontstaan door het samenvoegen van fotografie, schilder- en borduurwerk. In het proces laat ik me leiden door woorden, herinneringen, gedachten van het moment en associaties. Ze vallen met toe.”

Over associaties gesproken. De vijgenboom deed me denken aan de appelboom in de tuin van mijn ouders.

De expositie ‘Ode aan de natuur’ is nog te zien tot en met 20 november op de zondagen van 14.00 tot 16.00 uur in de Schakel, Paus XII Straat 85, 6602 BE Wijchen. Kijk op de website voor meer informatie.

2 thoughts on “Ode aan de natuur

  1. Pingback: Ode aan de natuur – R.K. Parochie Sint Maarten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s