Notenburgers

Zoals ik al eerder schreef eten we tijdens de vastenperiode vegetarisch. En ik moet zeggen het bevalt ons goed. Nu moet ik bekennen dat ik wel een gemakskoker ben. Dat wil niet zeggen dat ik uit pakjes en zakjes kook, maar wel dat een maaltijd in ongeveer een half uur op tafel moet kunnen staan (behalve bij ovenschotels). Daarom maak ik zo nu en dan een voorraad noten-, gierst- of linzenburgers en vries die in. Daar gebruik ik uiteraard bijenwasdoek voor. Het is lekker makkelijk als je zo’n burger gewoon uit de vriezer kunt halen. Vijf minuten bakken aan elke kant  in een beetje olijfolie (nadat die ontdooit is natuurlijk) en klaar. De notenburgers zijn het meest in trek. Daarom hier het recept voor 4 burgers.

175 gram gemengde noten
2 eetlepels sesamzaad
1 ui (of twee als ze klein zijn)
1 teentje knoflook
1 theelepel bouillonpoeder
1 ei
1 eetlepel olijfolie

Rooster de noten in een droge koekenpan. Laat ze in een kom even afkoelen. Rooster ondertussen het sesamzaad in dezelfde koekenpan en doe deze in een grote kom.
Snipper en fruit de ui en de knoflook in 1 eetlepel olijfolie in dezelfde koekenpan.

Maal de noten fijn met een molentje en voeg de gemalen noten toe aan het sesamzaad. Voeg de bouillonpoeder toe en roer het geheel even om. Voeg de ui en knoflook toe. Alles goed door elkaar roeren. Klop het ei los en roer dit ook door het notenmengsel. Maak er een stevige bal van en verdeel deze in vieren. Maak van elke portie een platte burger.

Het roosteren van de noten is niet persé nodig, maar geeft wel veel meer smaak aan de burgers. Dit is een basisrecept en geeft al heel smakelijke burgers. Uiteraard kun je zelf nog eindeloos variëren met bijvoorbeeld extra zonnebloempitten, en/of pompoenpitten (ook even roosteren van te voren), of met gemberpoeder, kokos en ketjap voor een oosters tintje.

Noten zijn volwaardige vleesvervangers. Ze leveren eiwitten, ijzer, vitamine E en B-vitamines en vooral onverzadigde vetten.

Eet smakelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s