De wijnstok

Voedselgewassen als tarwe, gerst, ui, prei, druiven en nog vele anderen zijn niet meer uit ons dagelijks voedsel weg te denken. Velen hiervan worden in de Bijbel genoemd. Jezus gebruikt gewassen of planten in zijn parabels ook vaak als symbool. Vandaag de wijnstok.

wijnstok-met-druiven

Wijnstok of druif?

Ik heb een poosje zitten dubben wat ik als titel boven dit stukje zou zetten: wijnstok of druif (Vitis vinifera L). U ziet het, het is de wijnstok geworden. Enerzijds omdat je bij de wijnstok eerder de associatie met Jezus zult hebben dan met druif. Anderzijds omdat de druif vergankelijk is. wijnstok-winterDe vrucht wordt gegeten of gedronken (sap of wijn) en is dan weg. De wijnstok blijft staan en draagt volgend jaar weer vrucht, wat toch een klein wonder mag heten als je in de winter al die ‘dode’ stronken als soldaatjes in het gelid op de helling ziet staan.

Wijngaard

In de Bijbel wordt de wijnstok op vele plaatsen genoemd; vanaf Noach (Gen 9,20 Noach was landbouwer en hij was de eerste die een wijngaard plantte) tot en met de tijd waarin Jezus leefde. De wijnstok was in die tijd al een belangrijk gewas en werd op grotere schaal verbouwd in daartoe aangelegde wijngaarden. Marcus (12,1) beschrijft heel gedetailleerd de aanleg van een wijngaard. “Iemand legde een wijngaard aan, zette die af met een omheining, groef een perskuil en bouwde er een wachttoren.” De omheining kon een muur van stenen zijn of een heg van hennastruiken en was bedoeld om de planten te beschermen tegen hongerige dieren en dieven. Vanaf de wachttoren, van hout of van steen, kon men in de gaten houden of er toch nog dieren of dieven zich toegang hadden weten te verschaffen. De perskuil was dichtbij de wijngaard. Zo hoefden de druiven niet ver vervoerd te worden. Tijdens het vervoer konden er immers vruchten en sap verloren gaan door beschadiging en dat zou zonde zijn.

Samen

wijnstok-tekeningIn de tijd van de Bijbel lagen de meeste wijngaarden op berghellingen. De wijnstok werd ook gebruikt om afdakjes te laten begroeien.. Dit bood in het warme klimaat onmisbare schaduw. Zitten onder de wijnstok gold als teken van vrede en geluk (net als zitten onder de vijgenboom). De oogst van de trossen was een grote happening en ging gepaard met feestelijkheden. De steden stroomden leeg. Iedereen verbleef op het ‘platte’ land om te helpen met de oogst. Ze sliepen dan vaak in tenten.

Aanpassen

In ons land verschijnen steeds meer wijngaarden. Dit komt onder andere door het kweken van rassen die goed kunnen rijpen in ons klimaat en weerbaar zijn tegen meeldauw, een schimmelziekte. De oude Egyptenaren hielden zich al bezig met het kweken van nieuwe druiven. Sinds de grijze oudheid heeft elke beschaving nieuwe druiven gekweekt die optimaal waren aangepast aan de plaatselijke bodem en het klimaat. Wist u dat het Westland groot is geworden met de teelt van druiven?

Verbondenheid

wijnstok-jezus-wareMaar nu nog even terug naar de Bijbel. Voor christenen heeft de gelijkenis van Jezus als de ware wijnstok een belangrijke betekenis. “Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijngaardenier. Als één van mijn ranken geen vrucht draagt, snoeit Hij die weg. En als een rank wel vrucht draagt, snoeit hij die bij, zodat ze gezuiverd wordt en nog rijkelijker vrucht draagt.” Wij zelf zijn immers de ranken. Als we verbonden zijn/blijven met Jezus kunnen ook wij goede vruchten dragen. Dat is een voortdurend proces van groeien en snoeien en dat kunnen we niet alleen, maar wel samen met Hem, onze God.

Eucharistie

De verbondenheid met Jezus, het altijddurende Verbond, gedenken en vieren we in de eucharistie door het eten van het brood en het drinken van de wijn. Zijn Bloed dat voor alle mensen wordt vergoten tot vergeving van de zonden. Met de eucharistie vieren we het leven. Ook buiten de kerk heffen we graag het glas op het leven. Santé.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s