Vasten, een kuur in soberheid

De vastentijd is traditioneel een periode van bezinning, sober leven en aandacht voor anderen. Paus Franciscus wijst in zijn encycliek Laudatio Si’ ons erop dat soberheid een deugd is die we nodig hebben om samen zorg te dragen voor ons gemeenschappelijk huis. De vastenperiode is een uitgelezen moment om te oefenen in soberheid.

vasten boekje adveniat 2Op mijn bureau ligt een boekje ‘Vasten, 40 dagen inspiratie’. Het is een uitgave van Adveniat. Hoe het op mijn bureau terecht is gekomen weet ik eerlijk gezegd niet meer. Maar het boekje is mooi. Op één van de eerste bladzijden staat een prachtige tekst over soberheid die ik hier graag met u wil delen.

Vasten is een kuur in soberheid.
Soberheid wil zeggen:
gelukkig kunnen zijn met je deel
en glimlachen om de beperkingen
om datgene wat je mist.

Vasten is veertig dagen groeien
naar de vreugde van het leven zoals het is.
Gelukkig zijn met het strikt noodzakelijke,
met het natuurlijke:
het is een aparte vreugde.

Zo is vasten een weg naar Pasen:
verrijzen uit dat gevoel
van leegte en zinloosheid
dat overvloed altijd met zich meebrengt.

Uit: Neem en lees, 2012, Halewijn

Minder is meer

Dit sluit naadloos aan bij wat paus Franciscus zegt in Laudatio Si’: “Het betreft de overtuiging dat ‘minder meer is’. De constante opeenhoping van consumptiemogelijkheden leidt het hart immers af en verhindert ieder ding en ieder moment afzonderlijk te waarderen. Rustig iedere werkelijkheid, hoe klein die ook is, tegemoet te te treden, opent voor ons daarentegen meer mogelijkheden voor begrip en persoonlijke groei. De christelijke spiritualiteit houdt een groei in soberheid in en een vermogen om van weinig te genieten.

Vreugde en vrede

Soberheid is niet alleen afzien van overmatige consumptie, maar bovenal het genieten van de kleine dingen. Dat voelt als een ware bevrijding van de soms knellende materiële banden. Soberheid biedt vreugde en innerlijke vrede. Waarom zouden we dit beperken tot maar 40 dagen per jaar? Daarom zie ik de vastenperiode als een oefenperiode voor de rest van het jaar. Een aantal praktische tips vindt u hier.

2 thoughts on “Vasten, een kuur in soberheid

  1. Soberheid is een wens voor alle tijden, toegegeven dat de 40-dagentijd die wens stimuleert. De vastentijd heeft vanouds de trend ons consumentengedrag in te dammen en dan gaat het vooral over eten en drinken. Prima! Misschien moet het daarmee beginnen, maar soberheid geldt ook je geest, ofwel dat je je zielenleven (misschien je psychisch leven) niet verontreinigt met wat je aandacht en onthechting aantast. Ik denk daarbij aan bv. principieel niet kijken naar films waarin geweld voorkomt, boeken lezen die imponeren door de aangereikte sensatie, milieu’s bezoeken die hebzucht aanwakkeren of je emotionele leven van evenwichtigheid beroven, … allemaal dingen uit onze seculiere cultuur die je geest verontreinigen, … speciaal in de 40-dagentijd maar eigenlijk het gehele jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s