Verlangen

We zijn alweer halfweg de advent. Een tijd van wachten, vol verwachting op de komst van God in ons leven. We leven in een gebroken wereld en verlangen naar een wereld van heelheid. We verlangen naar een nieuwe wereld en willen daaraan bijdragen. Kerstmis is de gelegenheid bij uitstek om dat te doen.

Een feest voor alles en allen

kerststal plafond kerk baselWe koken met kerstmis vaak wat uitgebreider dan in de rest van het jaar. De lekkerste gerechten verschijnen op tafel. Dat mag ook, want de geboorte van Jezus is een feest. En feesten zijn er om te vieren. Het samenzijn en de gezelligheid rondom de tafel horen dan ook helemaal bij het kerstgevoel. De luxe van de kerstdiners staat echter nog weleens in schril contrast met de eenvoud van de geboorte van een kind in een stal en de wijze waarop Jezus leefde. Zou het niet mooi zijn om een kerstdiner te maken die recht doet aan deze eenvoud en toch lekker en feestelijk is. Dat het diner een feest kan zijn voor alles en allen, voor ons zelf maar ook voor de producenten (o.a. die in de ontwikkelingslanden), de dieren en de natuur.

Vegetarisch?!

Misschien is het een idee om dit jaar te kiezen voor gerechten van biologische producten en groente en fruit van het seizoen. Of ga voor een fair trade kerstdiner. Het zou dan natuurlijk helemaal mooi zijn als het menu ook nog vegetarisch is. Moeilijk? Saai? Niet feestelijk? Ik denk het niet. Het is echt niet zo dat je dan alleen maar tahoe zit te eten. Wat zou je zeggen van een noten-paddenstoelenbrood, of een koolrabitaartje met geitenkaas en appel? Kruidige rodekoolsoep met gember klinkt ook heel spannend. Of wat dacht u van een Membrillo Quiche. Op internet zijn de lekkerste kerstrecepten te vinden en ze zien er ook nog eens heel feestelijk uit. Hiermee is iedereen in staat om een heerlijk kerstmenu samen te stellen.

 

One thought on “Verlangen

  1. “De luxe van de kerstdiners staat echter nog weleens in schril contrast met de eenvoud van de geboorte van een kind in een stal …” Inderdaad. Het is zelfs de vraag of een echt feest is weggelegd, bereikbaar is voor mensen die geregeerd worden door hun behoeftigheid aan luxe. Eenvoud brengt ook dankbaarheid: het eerste waarin echt feest is gekend.
    Luxe lijkt mij een woord dat bestaat krachtens verschillen in welvaart en des te sterker naar mate die contrasten groter zijn. In een wereld als die van nu waar c.a 20% van de mensen het moeten doen met maar één maaltijd per dag, past ieder die dat beseft bescheidenheid in eten en drinken. Dat is minstens een van de vele boodschappen die horen bij kerstmis om te kunnen spreken van Zalig Kerstfeest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s