De wilde stad

Als we aan de stad denken, denken we meestal niet direct aan natuur. Toch maakt de ‘groene’ natuur wel degelijk deel uit van het stadse ecosysteem. Tienduizend van de 40.000 soorten (planten en dieren) die in Nederland voorkomen, leven ook in de stad. Met de wilde bijen gaat het in de stad zelfs beter dan in de landbouwgebieden. Lang leve dus de stadstuintjes, balkonnetjes met bloeiende planten, de bloeiende bomen en het groenbeheer waarbij geen gif meer wordt gebruikt. De film ‘De wilde stad’ toont de verwevenheid van de menselijke en de niet menselijke natuur in Amsterdam. Als je het wilt zien gaat er een wereld voor je open.

Follow the food

Je kunt je afvragen waarom dieren naar de stad toe komen. Is dat nu zo aantrekkelijk voor ze? Stadsecoloog Geert Timmermans gaf, bij de voorvertoning van de film afgelopen dinsdag, het simpele antwoord: “voedsel, voedsel, voedsel.” In het dierenrijk geldt niet ‘follow the money’ maar ‘follow the food’.

Ons afval hun voedsel

afval amsterdam 2.jpg

Ik vond het best confronterend dat dat voedsel ons afval is, waarvan veel op straat rondzwerft. Ratten varen er wel bij. Na enige voorzichtige hapjes om voor te proeven, slepen ze hele pizzapunten en frieten het gangstelsel in naar hun hol, om het daar op hun gemak op te peuzelen. Bij gebrek aan vis in zee komen de meeuwen naar de stad en vinden hun voedsel bij de afvalverzamelplaats of ze pikken de plastic vuilniszakken die op straat staan open. De echte brutalen zitten gewoon bij de viskraam te wachten totdat een argeloze toerist een visje koopt, om deze vervolgens gewoon uit het bakje te jatten. Dat gaat razend snel, als toerist heb je alleen nog maar het nakijken. De reigers melden zich, vaste prik, bij het scheiden van de (vis)markt. Het voedsel ligt dan immers gewoon op straat.

Hoge gebouwen in trek

Als je mij zou vragen welk dier je direct met Amsterdam associeert zou ik zeggen de duif. Je ziet ze overal en ze zijn nooit alleen. Er is een vogel die daar wel bij vaart, maar die we niet zo snel zien, de slechtvalk. Als hoog op een berg met uitzicht wijd, brengt een paartje slechtvalken haar jongen groot in een speciale nestkast op het gebouw van de ABN-AMRO. Af en aan vliegen de ouders om de jongen te voeden. En als niet alles op gaat, een duif is best groot, dan worden de resten op de pinnen geprikt, die er eigenlijk voor bedoeld zijn om vogels ervan te weerhouden om op de rand van het gebouw te gaan zitten.
Ook bij kokmeeuwen en visdieven zijn hoge gebouwen in trek. In daken lijken veel op kiezelstranden, een ideale plek om de jongen groot te brengen. Daar hebben ze immers niks te duchten van loslopende vossen, honden en poezen. De ouders hebben echter wel hun handen vol om ervoor te zorgen dat de jongen niet over de rand van het dak vallen als deze gaan rondscharrelen.

Aanpassen

meerkoet op plastic nest-edwin-700.pngVeel dieren passen zich makkelijk aan het leven in de stad aan. Zwanen en meerkoeten bouwen hun nesten van wat er maar voor hun snavel komt als ze zwemmen in de gracht. Ze bouwen de kleurrijkste nesten van plastic en ander verpakkingsmateriaal. En wat ik niet wist, meerkoeten voeden hun jongen met de zaadjes van de iep, waarvan er duizenden langs de Amsterdamse grachten staan. En ze kienen het zo uit dat de jongen uit het ei kruipen als de ‘iepensneeuw’ rijkelijk neerdwarrelt. Dat is toch wel weer een fantastisch staaltje van de natuur.

Wat nog miste

Toch miste ik nog wat, namelijk de negatieve effecten van het menselijk straatafval op het dierenleven. Van een paar maanden terug herinner ik mij beelden van een egel die verdronken was omdat hij zijn kop in een macflurry beker had gestopt en daar niet meer vanaf kwam (Ik geloof dat het ontwerp van de beker nu zo is veranderd dat dat niet meer kan). Ook herinner me duiven met een plastic kraag, die daardoor niet meer konden eten en van de honger om kwamen. Wat mij betreft hoort ook deze kant van het dierenleven in de stad erbij.

Maar goed, na het zien van de film zal je met andere ogen in Amsterdam, of welke andere stad dan ook, rondlopen. De film is vanaf 1 maart in de bioscopen te zien.

One thought on “De wilde stad

  1. Onlangs kwam ik iets tegen over de stad, bv. wonen in Amsterdam. Ik ben nl. ontvankelijk voor poliepen in mijn blaas en ben daarvoor onder controle bij een uroloog. Nu wist ik al van elders dat mensen die roken daaraan blaaspoliepen kunnen oplopen. Ik vroeg bij de laatste controle of ook bepaalde voedingsmiddelen dat risico geven. Het antwoord was nee, wel roken, zoals hij zei. “Dus ook bv. als de luchtkwaliteit slecht is, bv. als je woont in Amsterdam,” vroeg ik. Hij knikte heftig van ja; “bv. voor kinderen achter op fiets in de grote steden, ook als er op terrassen wordt gerookt.” Inmiddels zijn er al sportverenigingen die roken op het sportterrein verbieden. De luchtkwaliteit heeft ver strekkende gevolgen. Misschien is daarom in een stad wonen zeer hoog op een flat verkieslijker dat parterre wonen met een tuintje. Een tuintje lijkt wel aardig maar is in een stad kennelijk niet helemaal fris. – Hoe dan ook, er is nog een en ander te doen. F.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s