Verwarm jezelf, niet de wereld

Aanstaande vrijdag (2 feb) hullen honderdduizenden Nederlanders zich, net als ik, in een warme trui en draaien de verwarming een graadje lager. Zij doen mee met de jaarlijkse warmetruiendag onder het motto: verwarm jezelf, niet de wereld. Doe jij ook mee?

Warmetruiendag is een dag bij uitstek om eens je eigen stookgedrag onder de loep te nemen en de checklist nog eens langs te lopen:

  • Zijn alle deuren dicht, ook binnen?
  • Is de verwarming uit in de slaapkamer en ongebruikte ruimtes?
  • Gaat de verwarming uit of laag als je weggaat?
  • Doe je de verwarming een uur voor het slapen gaan uit of laag?
  • Kan de temperatuur niet structureel een graadje lager?

Nog afgezien van de isolatie (die zeker niet nagelaten moet worden) van je woning, kun je met deze ‘gedragsregels’ een hoop onnodig stoken voorkomen.

Besparing

Warmetruiendag 2Met een graadje lager bespaar je 6% CO2-uitstoot en dus ook 6% energie. Als we dat elke dag allemaal doen heeft dat grote invloed op zowel je portemonnee als het milieu. Nu in deze tijd denk ik ook aan de Groningers die zoveel schade ondervinden van de gaswinning. Ik moet er niet aan denken dat er zomaar scheuren ontstaan in je huis. En dan voel ik me toch een beetje ongemakkelijk dat ook ons huis wordt verwarmd met Gronings gas. Meedoen met de warmetruiendag is daarom ook je solidair tonen met de Groningers.

Daad van nobelheid

Paus Franciscus noemt een dergelijk daad een daad van nobelheid. “Als iemand zich iets dikker kleedt in plaats van de verwarming aan te zetten (zo extreem hoeft het misschien ook al weer niet), hoewel de eigen economische omstandigheden het hem mogelijk maken meer te verbruiken en uit te geven, dan veronderstelt dit dat hij overtuigingen en een gezindheid heeft verworven die gunstig zijn voor de zorg voor het milieu. Het is zeer nobel de taak op zich te nemen om zorg te hebben voor de schepping in kleine dagelijkse handelingen” (LS211).

Schermafbeelding 2018-01-31 om 13.34.30

Energievasten

Bij ons is het eigenlijk elke dag warmetruiendag, tenminste als ik ervan uitga dat het in de gemiddelde Nederlandse huiskamer 20 °C is. Ik zit vaak met een dekentje over mijn benen en schouders achter mijn bureau te werken. Waarom zou je dat niet doen? Is dit ook iets voor jou? Het is bijna vastentijd, een mooie gelegenheid om het eens te proberen onder het mom van energievasten. Even wat minder voor een ander. Een kleine moeite voor een hoopvolle toekomst.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s