Bomen planten

“Voor kinderen is het planten van een boom vaak de eerste natuurervaring”, lees ik op de website van de nationale boomfeestdag. Die ervaring zullen ze daarom nooit meer vergeten. Met het planten van de boom wordt er in het kind een zaadje geplant om enthousiast te worden voor de waarden van bomen en natuur. Het maakt dat ze ervoor willen zorgen.

 

Boomfeestdag

prinses beatrix plant boomGister was het nationale boomfeestdag en vele basisschoolleerlingen hebben door het hele land bomen geplant. In het Griftpark in Utrecht plantte prinses Beatrix met behulp van de kinderen een bijzondere linde. Ik was erbij en vond het mooi om te zien hoe de prinses, op het moment dat ze schop in de hand kreeg en omringd werd door de helpende kinderen, veranderde van prinses in een oma.

 

In Vrijheid Verbonden

boomplantdag Griftpark

De linde was een cadeau voor de prinses van de initiatiefgroep “In Vrijheid Verbonden”; een groep mensen die vanuit verschillende religies en levensbeschouwingen samenwerken. Dit doen ze om de rijkdom van de diverse religieuze en levensbeschouwelijke tradities in Nederland zichtbaar te maken en zich vanuit die rijkdom sterk te maken voor de democratie. Door bezinning en ontmoeting wil In Vrijheid Verbonden de waardering en het respect naar elkaar publiekelijk laten zien om zo de tolerantie uit te bouwen en te verdiepen. De prinses kreeg de linde al aangeboden tijdens een bijeenkomst op 22 januari met het thema ‘Een Zorgzame samenleving’. Gister was dan de stralende dag waarop de linde aan de aarde werd toevertrouwd. Ik ben ervan overtuigd dat de boom het goed zal doen. Dat kan niet anders als je met zoveel aandacht en enthousiasme geplant bent.

 

Zorg voor de Aarde

Voordat de boom geplant werd kwam een aantal genodigden vanuit verschillende religies, waaronder mijn persoontje, bij elkaar om te praten over duurzaamheid. We zijn niet veel verder gekomen dan een uitgebreid voorstelrondje, wie ben je, wat doe je en vanuit welke achtergrond. Dat rondje was echter wel heel waardevol. Zorg voor de Aarde, de haast vergeten mens-aarde relatie, was voor iedereen een wezenlijk en dus verbindend thema. De (h)erkenning dat de ecologische sociale-economische crisis in feite een morele of spirituele crisis is. We komen als groep nog eens bij elkaar om van gedachten te wisselen over hoe we elkaar kunnen versterken om anderen te bereiken en te inspireren met een spiritualiteit van duurzaamheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s