Hartekreet

Het had mijn hartekreet kunnen zijn, de brochure “Messentrekkers bij de nachtwacht” van Koos van Noppen. Met de brochure wil hij gelovigen oproepen bij milieubewustzijn te komen, want zegt hij: “Zeer regelmatig ontmoet ik oprechte christenen, die een graad van milieubewusteloosheid aan de dag leggen waar ik stil van word.”

In de kerk belijden we onze liefde voor God en alles wat Hij geschapen heeft. Hoe kan het dan dat we in het dagelijks leven de schepping zoveel schade toebrengen? Dat is een vraag die ook mij erg bezighoudt.

Liefde is verbondenheid

kardinaalsmutsLiefde is verbondenheid. Voor mij is dat verbondenheid met de ander, met al wat leeft, met heel de Aarde en met God. Die liefde maakt dat we kunnen openstaan voor verwondering voor de natuur en genieten van haar schoonheid. Die liefde maakt dat we ons betrokken voelen bij mensen dichtbij en ver weg, van nu en van later. Maar het gaat dieper dan dat. Door die liefde kunnen we ervaren dat de natuur een plaats is van Gods aanwezigheid en dat ieder schepsel iets van Zijn wijsheid en liefde weerspiegelt. “Er is dus een mysterie te aanschouwen in een blad, een pad, de dauw, het gelaat van een arme”, zoals paus Franciscus schrijft in Laudato Si’.

 

Het doet pijn

En daarom doet het pijn, diep vanbinnen, als mensen door klimaatverandering, of door de winning van (fossiele) grondstoffen, voor de aanleg van sojaplantages, -routes, of –havens huis en haard moeten verlaten omdat hun leefomgeving wordt weggevaagd of vergiftigd. Dan voel je pijn bij het aanschouwen van al het afval in de bermen, bij de wetenschap dat de oceanen zijn veranderd in een plastic soep, een poel des doods. Dan doet het pijn als de insecten verdwijnen. Het doet pijn dat zoveel mensen zo makkelijk een paar keer per jaar in het vliegtuig stappen voor een vakantie.

 

Elkaar bevragen

De kerk met haar geloofsgemeenschap is een plaats van ontmoeting, bezinning, stilte en gebed. Het is ook een plek om te leren. Te leren van elkaar door elkaar aan te spreken en te bevragen. “Mens, waar ben je?” Niet om te (ver)oordelen of te betuttelen, maar om elkaar scherp te houden, te wijzen op blinde vlekken en te bemoedigen. Om elkaar weer uit de milieubewusteloosheid te halen en tot milieubewustzijn te brengen. Om elkaar te inspireren het goede te doen uit liefde voor onze naaste, voor God en heel de schepping; de kern van ons christen zijn.

Koos van Noppen schreef de brochure ‘Messentrekkers bij de nachtwacht’ op persoonlijke titel. Hij is werkzaam bij IBZ, de vereniging voor Zending Nederland.

De brochure is te downloaden via www.arocha.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s