Pelgrimeren

Vorige week liep ik met ongeveer 70 andere pelgrims ‘over water’. De pelgrimstocht, georganiseerd door de bisschoppelijke vastenactie, sloot zo naadloos aan bij het vastenactieproject “Schoon water verandert alles”.

Zuinig met water

Veel mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater. De projecten van de vastenactie zijn erop gericht om hier verandering in te brengen. Maar tegelijkertijd vraagt ze ook aandacht voor bewustwording over ons eigen waterverbruik. Dat is niet voor niks, blijkt uit de waarschuwing van drinkwaterbedrijf Vitens deze week. Zij laat weten dat in Nederland de vraag naar water zo explosief stijgt, dat ze die niet langer kan bijbenen en roept consumenten op zuiniger te zijn met water.

Tevreden en blij

Maar nu terug naar de pelgrimstocht. Dit jaar was Weesp met haar prachtige historische kern, gelegen aan de Vecht, het centrale punt van de driedaagse pelgrimstocht. De Vecht vormde en vormt de verbindende levensader van de regio. Met een stok in de hand ging het de eerste dag naar Nederhorst den Berg en Ankeveen. De tweede dag richtten we onze voetstappen richting Muiderberg en Muiden. De derde dag liep langs de Gein. Al lopend door de velden, langs het water, genietend van zon en wind, van het jonge voorjaarsgroen, bloeiende bloemen en bloesems, zingende vogels, fladderende vlinders en rennende hazen trof het me weer hoe mooi Nederland is.Op zulke momenten voel ik me intens tevreden en blij, meer is niet nodig. Het maakt me gelukkig om me verbonden te weten met alles om me heen en deel te mogen zijn van het grote geheel, dat me overstijgt, dat doortrokken is van het mysterie dat ik God noem. Leven vanuit verwondering en dankbaarheid, het werkt bevrijdend.

Ontmoeten

Wat mij aanspreekt van deze pelgrimstocht is dat je over zulke ervaringen en gedachten met je tochtgenoten heel makkelijk in gesprek kunt gaan. Het blijken vaak herkenbare en gedeelde gevoelens. De meeste gesprekken gaan dan ook niet over koetjes en kalfjes, maar over dingen die je raken, die voor jou van waarde zijn. De wandelingen worden zo een reeks van echte ontmoetingen.

Bezinning

De wandeldagen zijn ingebed in bezinningsmomenten die er aan bijdragen dat ze een pelgrimstocht vormen, en niet alleen maar wandelingen. Samen zingen, bidden en luisteren naar mooie teksten verbindt, en zetten je aan het denken over waar je zelf (voor) staat. Traditiegetrouw waren de bezinningsmomenten rondom een hongerdoek. De hongerdoek ‘Mens, waar ben je’ van Uwe Appold stond de tweede dag centraal. De doek staat bol van symboliek. In het midden staat het open huis waarin we mogen wonen binnen Gods geborgenheid en barmhartigheid, die verbeeld wordt door de perfecte gouden ring. Op de doek is geen mens te zien, vandaar de vraag “Mens, waar ben je?”

IMG_0880

De Hongerdoek ‘Mens waar ben je?’ van Uwe Appold

Het diepe blauw van jouw oceanen
vertelt mij van jouw verlangen naar mij.

En verleidt me tot stilzwijgen,
tot gespitst zijn op jouw woord
dat naar mij vraagt.

Steeds opnieuw,
ook na zo lange tijd,
jouw zoekende stem zo klagen, zo teder:

“Mens, waar ben je?”

 

Meer informatie en meditatieve teksten bij de hongerdoek zijn te vinden op de website van de vastenactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s