Super Waar!

superwaar-logo-website-2Mijn boekenplank is weer een boek rijker: ‘Super Waar, je volgende stap in duurzaam boodschappen doen’. Het is eigenlijk niet de goede plaats voor dit boek. Die zou gewoon in de huiskamer moeten slingeren, zodat iedereen het kan zien liggen en in kan kijken, want dit boek vraagt om (re)actie. Het boek is geschreven door de workshopleider van de workshop ‘God in de supermarkt’, Alfred Slomp. Voor de ‘beginner’ op de duurzame weg zal het boek vol met nieuwe inzichten staan. De ‘meer gevorderde’ zal vaker de reactie hebben, maar dat doe ik allang. Toch zal ook hij of zijn nog best verassende nieuwe dingen tegen komen.

 

Ken het verhaal achter je voedsel

In de supermarkt worden we geconfronteerd met een overdaad aan keus. Een winkelwagentje is zo gevuld. Maar staat u er weleens bij stil waar het voedsel vandaan komt, hoe en door wie het geproduceerd is? Wat er allemaal inzit, en hoe het verpakt zit? Super Waar spoort de consument aan om zich dit soort vragen te stellen bij het boodschappen doen.

Het voedsel in de supermarkt komt daar immers niet vanzelf. Daar zit een heel proces van zaaien, groeien, verzorgen, oogsten, verwerken, verpakken, handel en transport achter. De invloed van de voedselproductie op onze leefomgeving, dieren en boeren (hier en ver weg) is enorm. Daarom is het volgens Super Waar zo belangrijk om het verhaal achter het voedsel te kennen. Dan kun je immers bewuste keuzes maken die bijdragen aan een gezonde aarde, meer dierenwelzijn en rechtvaardigheid als het om werkomstandigheden en beloning gaat.

 

Een van de belangrijkste boodschappen van het boek is dat we als consument een verschil kunnen maken ‘met jouw keuzes bepaal jij in welke richting de markt gestuurd wordt.’

 

Van alles rondom voedsel

Voedsel kent vele kanten. Het mooie van dit boek is dat die allemaal ter sprake komen. Het gaat van productie tot handel, van verpakking tot verspilling en gezondheid. Bij alle onderwerpen wordt informatie gegeven over wat er aan de hand is en wat er mogelijk is. Vragen en uitdagingen sporen de lezer aan om actief aan de slag te gaan. Dat dit niet altijd makkelijk is blijkt wel uit de dilemma’s die niet uit de weg worden gegaan. Elk hoofdstuk wordt besloten met handige en praktische tips voor het maken van keuzes in de supermarkt maar ook voor een duurzame levensstijl.

 

 

Voor lezers die nog meer willen weten staan er vele links naar youtube filmpjes en boeken. Anekdotes en inspirerende verhalen van mensen uit hun dagelijkse praktijk en recepten verluchtigen het geheel. Hoewel je als lezer hier en daar wordt geconfronteerd met een ongemakkelijke waarheid is het boek vlot geschreven en goed leesbaar. De teksten zijn kort en spreken de lezer direct aan. Ook de opmaak is aantrekkelijk en speels. De verschillende onderdelen binnen een hoofdstuk zijn makkelijk te herkennen aan de pictogrammen.

 

Bijbelstudies

Alfred Slomp heeft gemerkt dat veel christenen zoeken naar inspiratie in de Bijbel bij hun zoektocht naar duurzaam leven. Daarom heeft hij bij het boek een handleiding (pdf) met Bijbelstudies gemaakt. Als u daar belangstelling voor hebt kunt u een mail sturen naar alfred@godindesupermarkt.nl of info@superwaar.nu. U ontvangt dan gratis het pdfdocument.

3 thoughts on “Super Waar!

  1. Pingback: Medeverantwoordelijk? – Groen geloven

  2. Pingback: Manifest Het Groene Normaal – Groen geloven

  3. Pingback: Het Groene Normaal, manifest – R.K. Parochie Sint Maarten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s