Belevingswandeling

Dat buiten de Bijbel lezen in combinatie met samen wandelen zeer verrijkend kan zijn mocht ik twee weken geleden ervaren bij een belevingswandeling in Amersfoort, een initiatief van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).

 

Diepere dimensie

‘Laat je verrassen door eens met andere ogen en oren de natuur in te gaan. Verwonder je over de stilte, de vogelgeluiden, bijna onzichtbare bloemen en zoveel meer.’ Met deze regel nodigt het NBG uit om eens mee te doen met, of het organiseren van, een belevingswandeling. Samen buiten Bijbelteksten lezen en wandelen geven aan beide een diepere dimensie. Het wordt makkelijker om de teksten met een groene blik en minder mensgericht te lezen, zoals we vaak gewend zijn. Het kan een openbaring zijn hoe de vaak al zo bekende teksten dan toch weer een andere betekenis kunnen krijgen. Mede daardoor ga je ook weer anders naar de de natuur kijken en ervaar je die op een nieuwe manier.

 

Redding voor de natuur

IMG_1242

Peter Siebe leest Jesaja uit de Groene Bijbel

De belevingswandeling is ook een mooie gelegenheid om juist eens teksten te lezen waar haast nooit aandacht voor is, die makkelijk vergeten worden omdat ze niet in het leesrooster van de kerken staan. Zo lazen we uit Jesaja uit het hoofdstuk over ‘Redding voor Jeruzalem’ (Jes. 29, 27). Nog slechts een korte tijd, dan zal de Libanon weer een boomgaard worden, een boomgaard die is als een woud. Het vers wordt direct gevolgd door doven die weer zullen horen en blinden die zullen zien. Teksten die in het Nieuwe Testament terugkomen zoals in de Bergrede. Maar deze haast nooit gelezen regel in Jesaja laat zien dat God niet alleen begaan is met de mens, maar met heel de natuur. Er is ook redding voor het gebergte Libanon, dat in die tijd ontbost was omdat de mens de ceders had gekapt voor de bouw van huizen, tempels en boten. (Terzijde, het is wel opmerkelijk dat dit vers in de Groene Bijbel niet groen gemarkeerd staat. De Groene Bijbel is niet meer verkrijgbaar, maar wel een vervangende set om je eigen bijbel groen te maken.).

 

Motivatie

De zorg om en voor de natuur is voor het NBG een belangrijke reden om de belevingswandelingen te organiseren. Al lopende raak je makkelijk met elkaar in gesprek. Wat raakt jou? Hoe beleef jij de natuur en hoe we daar als maatschappij mee omgaan? Wat doe je zelf? Iedereen was op zijn of haar manier al bezig met duurzaamheid. Op een gegeven moment kwam het gesprek op de motivatie daarvoor. Iemand vertelde dat ze dat toch vooral deed uit plichtsbesef en dat ze dat soms best wel moeilijk vindt. Ik vertelde dat ik vooral geïnspireerd wordt en gemotiveerd door de natuur te beschouwen als de plaats van Gods aanwezigheid en dat in bijzondere momenten ook zo kan ervaren. Op zo’n moment voel je je deel van het grote geheel, het web van leven waarin alles met alles samenhangt. Verwondering, verbondenheid en dankbaarheid vloeien daaruit voort en daarin vind ik mijn motivatie om duurzaam te doen, wat soms best moeilijk is, maar ook veel vreugde en vrijheid geeft.

 

IMG_1243

Zelfs de kademuren herbergen planten

 

Aan het einde van de wandeling kwam ze nog naar me toe om me te bedanken voor mijn verhaal. Voor haar was het echt een eye-opener en was daar erg blij mee. Het is toch mooi dat we elkaar zo kunnen inspireren, gewoon door te vertellen hoe jij erin staat, zonder dat aan anderen te willen opleggen.

One thought on “Belevingswandeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s